EO

Glazen gevel met zonnecellen en sensoren wint KVK Innovatie Top 100

02 oktober 2019 om 10:29 uur

Het Delftse Physee heeft de 14e editie van de KVK Innovatie Top 100 gewonnen met Smartskin: een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. De zonnecellen zorgen voor stroom in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata als temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen kunnen zo 25% energiezuiniger worden. En comfortabeler.


De glasindustrie was volgens Physee eerst niet geïnteresseerd in hun vinding, maar nu beginnen glasproducenten steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is Physee inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury onder leiding van innovator Ruud Koornstra was unaniem: "Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar."

 

Tovertafels en Water Control Rooms

Active Cues uit Utrecht veroverde de tweede plaats met de Tovertafel. Het kastje, hangend aan het plafond zorgt voor interactieve lichtprojecties op tafel, vloer of een rolstoelblad. Er zijn drie versies ontwikkeld: voor mensen met dementie, voor mensen met een verstandelijke beperking en één speciaal voor kinderen. De tovertafel zorgt onder andere voor meer plezier en minder rusteloosheid.


Het Amersfoortse HydroLogic Systems , dat wereldwijd 4000 waterbeheerders helpt met de HydroNet Water Control Room, is derde geworden. Door een slimme combinatie van satellietmetingen, water- en weermodellen genereert het systeem adviezen en waarschuwingen om het water zo goed mogelijk te managen. Zo hebben 450.000 kleine boeren in Zuid-Afrika hun landbouwproductie met 10% kunnen verhogen.

 

Succesvolle innovaties

De KVK Innovatie Top 100 is een jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.


De ranglijst geeft een beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord- en Zuid-Holland zijn met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Gelderland met 14 bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie en de bouw. De bekendmaking van de 14e KVK Innovatie Top 100 heeft plaatsgevonden in het Amsterdome in Amsterdam.

 

Gerelateerd nieuws

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Solar Team Eindhoven, het team van de TU Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange…

‘Robotisering levert banen op’

Meer robots > meer banen

In 2018 gebruikte 7% van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT…

AI ontwikkelt nieuw materiaal

AI ontwikkelt zelfstandig een nieuw materiaal (video)

Aan de TU Delft is een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Het supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van uitsluitend AI. “Kunstmatige intelligentie geeft…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

23 oktober 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »