Licht uit modder

De Nederlandse designer Teresa van Dongen zoekt sinds 2016 naar manieren om bacteriën te gebruiken om elektriciteit op te wekken voor menselijk gebruik. En dat lukt. Op Oerol creëerde ze dit jaar Mud Well, een lichtinstallatie die zijn energie haalt uit de bacteriën in de modderige grond van een oude bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog.

Verantwoordelijk is de Geobacter, een bacterie die water kan zuiveren en continu elektronen naar zijn omgeving uitscheidt. Deze bacterie bleek overvloedig aanwezig in de krater, die het Bommengat wordt genoemd. "Dit ecosysteem is een van de sterkste die ik ooit heb gezien," stelt Van Dongen, die niet alleen designer is, maar ook bioloog. "Dat komt doordat er altijd een overvloed aan organisch materiaal is en dat het nogal goed is afgesloten van andere invloeden, zoals de zee of rivieren. De met water gevulde krater functioneert dus bijna als een gesloten cyclus."

vr

Van Dongen onderzoekt deze specifieke organismen samen met de Universiteit Gent. Eerder presenteerde ze ook al de lamp Ambio, die licht geeft met de bioluminiscente micro-organismen die soms in zeewater zitten.


Lees ook:

Merkwaardige bacteriën dineren met elektriciteit en vormen samen biodraden