EO

Vegebot leert ijsbergsla plukken (video)

10 juli 2019 om 12:17 uur

Toen de Vegebot eenmaal gezonde sla in het laboratorium kon herkennen, werd hij vervolgens in het veld getraind, in verschillende weersomstandigheden, op duizenden echte slasoorten. Foto: University of Cambridge

Ingenieurs van de universiteit van Cambridge ontwikkelden een 'groenteplukrobot' die gebruik maakt van machine learning om gewassen te identificeren en te oogsten.


In een laboratorium werd met behulp van foto aan de Vegebot geleerd om slakroppen te herkennen en te oogsten. De robot is nu ook in verschillende veldomstandigheden getest. De Vegebot identificeert eerst het 'doel' gewas binnen zijn gezichtsveld, bepaalt vervolgens of de krop sla gezond is en klaar om geoogst te worden en snijdt uiteindelijk de sla uit de rest van de plant, zonder deze te vermalen, zodat het 'supermarktklaar' is. "Voor een mens duurt het hele proces een paar seconden, maar het is een echt uitdagend probleem voor een robot", zegt medeauteur Josie Hughes.


Machine learning via algoritmes

De Vegebot heeft twee hoofdcomponenten: een computer vision systeem en een snijsysteem. De bovenliggende camera op de Vegebot maakt een foto van het slaveld en identificeert eerst alle sla in het beeld en classificeert vervolgens voor elke sla of deze geoogst moet worden of niet. Een sla kan worden afgekeurd omdat hij nog niet rijp is, of het kan een ziekte hebben die zich kan verspreiden naar andere sla in de oogst.

De onderzoekers ontwikkelden en trainden een algoritme voor machine learning over bijvoorbeeld afbeeldingen van sla. Toen de Vegebot eenmaal gezonde sla in het laboratorium kon herkennen, werd hij vervolgens in het veld getraind, in verschillende weersomstandigheden, op duizenden echte slasoorten.

Een tweede camera op de Vegebot is gepositioneerd in de buurt van het snijmes, en zorgt voor een soepele snede. De onderzoekers waren ook in staat om de druk in de grijparm van de robot zo in te stellen dat de robot de sla stevig genoeg vasthield om hem niet te laten vallen, maar niet zo stevig dat hij verbrijzeld kon worden. De kracht van de greep kan worden aangepast voor andere gewassen.

"We wilden een aanpak ontwikkelen die niet noodzakelijkerwijs specifiek was voor ijsbergsla, zodat deze ook voor andere bovengrondse gewassen kan worden gebruikt", aldus Iida, die het team achter het onderzoek leidt.

 

Toekomstvisie

De Vegebot haalt het qua efficienty en snelheid niet bij een menselijke arbeider, maar levert wel een hoop kennis en inzichten voor de toepassing van robotica in de landbouw, met name voor moeilijk te oogsten gewassen. IJsbergsla bijvoorbeeld raakt gemakkelijk beschadigd en groeit plat op de grond, wat het veel lastiger maakt voor robotoogsters dan bijvoorbeeld aardappelen en tarwe. 

In de toekomst zouden robotrooiers kunnen helpen om problemen met tekorten aan arbeidskrachten in de landbouw aan te pakken en zouden ze ook kunnen helpen om de verspilling van voedsel te verminderen. Op dit moment wordt elk veld één keer geoogst en worden onrijpe groenten en fruit weggegooid. Een robotrooier kan echter worden opgeleid om alleen rijpe groenten te oogsten, en aangezien hij de klok rond kan oogsten, kan hij meerdere malen op hetzelfde veld oogsten en op een later tijdstip terugkomen om de groenten te oogsten die onrijp waren tijdens vorige passen.

"We verzamelen ook veel gegevens over sla, die gebruikt kunnen worden om de efficiëntie te verbeteren, zoals welke velden de hoogste opbrengst hebben," aldus Hughes. "We moeten onze Vegebot nog steeds versnellen tot het punt waarop het kan concurreren met een mens, maar we denken dat robots veel potentie hebben in de agri-techniek.

 

 

Gerelateerd nieuws

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Twee bouwstenen voor kwantumcomputers zijn zogeheten Rydbergatomen en gevangen ionen. Tot nu toe zijn deze systemen, die elk hun eigen voordelen hebben, onafhankelijk bestudeerd, maar natuurkundigen van het UvA-Institute…

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »