EO

Nederland bouwt biotoop voor Expo 2020 Dubai

26 juni 2019 om 13:47 uur

Volgens Ap Verheggen (links) hebben we binnenkort geen traditionele waterbronnen als rivieren meer nodig om voedsel te verbouwen. Hier presenteert hij zijn SunGlacier aan regeringsvertegenwoordigers uit Oman.

Met de overhandiging van water geproduceerd uit Nederlandse lucht is dinsdag in Dubai de aftrap gegeven voor de bouw van het Nederlandse paviljoen voor Expo 2020 aldaar. De handeling staat symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling waarvan het motto ‘Uniting Water, Energy and Food’ is.


De Nederlandse bijdrage wordt geen conventioneel gebouw, maar een biotoop die water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbindt. Productie van water uit woestijnlucht is een van de spectaculaire vindingen die vanaf 20 oktober volgend jaar in het Nederlandse paviljoen te zien zijn.
Bedenker van de SunGlacier is kunstenaar-ondernemer-uitvinder Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven: "Onze duurzame water-uit-lucht-technologie op zonne-energie maakt het mogelijk dat we in de toekomst voedsel kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van regenval, rivieren of andere traditionele waterbronnen."


Op het Nederlandse paviljoen zijn oom door Holland Water ontwikkelde watersystemen te zien. Deze voorkomen dat zich biofilm ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën als legionella ook in warme klimaten geen kans.

 

Springplank

De Expo 2020 heeft als algemeen thema ‘connecting minds, creating the future'. In de VAE zijn circa 250 Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 11 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. Voedsel wordt grotendeels geïmporteerd. Het besef dat dit anders moet is groeiende. Hiervoor is veel kennis en ervaring nodig. En ook elders in de wereld zijn er grote uitdagingen waar het gaat om het duurzaam omgaan met water, voedsel en energie. Zo raken 11 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN deze thema's. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een grote kennis en kunde in huis en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de oplossingen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: "Daarom wordt de Expo 2020 voor handel in de Golfregio een springplank die veel verder reikt dan alleen de wereldtentoonstelling."

 

Gerelateerd nieuws

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Er liggen volop kansen om kennis en innovatie beter in te zetten voor de grote uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, de toekomst van de gezondheidszorg of een eerlijke data-economie. Dat stelt…

ABN Amro: Industriële CO2 reductiedoelen in wankel evenwicht met investeringen en concurrentiekracht

ABN Amro: Industriële CO2 reductiedoelen in wankel evenwicht met investeringen en concurrentiekracht

In Nederland is het gat tussen het niveau van de totale CO2 uitstoot in 2019 en het doel in 2030 nog zo’n 52%. Om het reductiedoel te halen moet tot en met 2030 nog circa 100.504 miljoen kg CO2 worden gereduceerd. Dit…

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen was het nog even spannend, maar het Engineering Event Safety kon gewoon veilig doorgaan. Op 17 november verzamelden een kleine 200 machinebouwers, engineers, ontwerpers en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »