EO

Nederland bouwt biotoop voor Expo 2020 Dubai

26 juni 2019 om 13:47 uur

Volgens Ap Verheggen (links) hebben we binnenkort geen traditionele waterbronnen als rivieren meer nodig om voedsel te verbouwen. Hier presenteert hij zijn SunGlacier aan regeringsvertegenwoordigers uit Oman.

Met de overhandiging van water geproduceerd uit Nederlandse lucht is dinsdag in Dubai de aftrap gegeven voor de bouw van het Nederlandse paviljoen voor Expo 2020 aldaar. De handeling staat symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling waarvan het motto ‘Uniting Water, Energy and Food’ is.


De Nederlandse bijdrage wordt geen conventioneel gebouw, maar een biotoop die water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbindt. Productie van water uit woestijnlucht is een van de spectaculaire vindingen die vanaf 20 oktober volgend jaar in het Nederlandse paviljoen te zien zijn.
Bedenker van de SunGlacier is kunstenaar-ondernemer-uitvinder Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven: "Onze duurzame water-uit-lucht-technologie op zonne-energie maakt het mogelijk dat we in de toekomst voedsel kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van regenval, rivieren of andere traditionele waterbronnen."


Op het Nederlandse paviljoen zijn oom door Holland Water ontwikkelde watersystemen te zien. Deze voorkomen dat zich biofilm ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën als legionella ook in warme klimaten geen kans.

 

Springplank

De Expo 2020 heeft als algemeen thema ‘connecting minds, creating the future'. In de VAE zijn circa 250 Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 11 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. Voedsel wordt grotendeels geïmporteerd. Het besef dat dit anders moet is groeiende. Hiervoor is veel kennis en ervaring nodig. En ook elders in de wereld zijn er grote uitdagingen waar het gaat om het duurzaam omgaan met water, voedsel en energie. Zo raken 11 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN deze thema's. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een grote kennis en kunde in huis en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de oplossingen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: "Daarom wordt de Expo 2020 voor handel in de Golfregio een springplank die veel verder reikt dan alleen de wereldtentoonstelling."

 

Gerelateerd nieuws

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Zuinige sluimerstand moet zonneauto Leuven de wereldtitel opleveren

Winnen auto's het WK ook in de rust?

In 1980 sprak Joop Zoetemelk de legendarische woorden “De Tour win je in bed”. Iets dergelijk probeert de KU Leuven in Darwin. Het team gaat zijn zonnewagen natuurlijk niet vroeg naar bed sturen, maar denkt wel winst…

Bosch: ‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

Bosch wil een technologische sprong voorwaarts veroorzaken in de elektromobiliteit met zijn microchips uit siliciumcarbide (SiC). In vergelijking met siliciumchips hebben SiC-halfgeleiders een betere elektrische…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

Meer agendapunten »