Nederland bouwt biotoop voor Expo 2020 Dubai

Met de overhandiging van water geproduceerd uit Nederlandse lucht is dinsdag in Dubai de aftrap gegeven voor de bouw van het Nederlandse paviljoen voor Expo 2020 aldaar. De handeling staat symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling waarvan het motto ‘Uniting Water, Energy and Food’ is.

De Nederlandse bijdrage wordt geen conventioneel gebouw, maar een biotoop die water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbindt. Productie van water uit woestijnlucht is een van de spectaculaire vindingen die vanaf 20 oktober volgend jaar in het Nederlandse paviljoen te zien zijn.
Bedenker van de SunGlacier is kunstenaar-ondernemer-uitvinder Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven: "Onze duurzame water-uit-lucht-technologie op zonne-energie maakt het mogelijk dat we in de toekomst voedsel kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van regenval, rivieren of andere traditionele waterbronnen."

Op het Nederlandse paviljoen zijn oom door Holland Water ontwikkelde watersystemen te zien. Deze voorkomen dat zich biofilm ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën als legionella ook in warme klimaten geen kans.

Springplank

De Expo 2020 heeft als algemeen thema ‘connecting minds, creating the future’. In de VAE zijn circa 250 Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 11 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. Voedsel wordt grotendeels geïmporteerd. Het besef dat dit anders moet is groeiende. Hiervoor is veel kennis en ervaring nodig. En ook elders in de wereld zijn er grote uitdagingen waar het gaat om het duurzaam omgaan met water, voedsel en energie. Zo raken 11 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN deze thema’s. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een grote kennis en kunde in huis en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de oplossingen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: "Daarom wordt de Expo 2020 voor handel in de Golfregio een springplank die veel verder reikt dan alleen de wereldtentoonstelling."