EO

Nederland bouwt biotoop voor Expo 2020 Dubai

26 juni 2019 om 13:47 uur

Volgens Ap Verheggen (links) hebben we binnenkort geen traditionele waterbronnen als rivieren meer nodig om voedsel te verbouwen. Hier presenteert hij zijn SunGlacier aan regeringsvertegenwoordigers uit Oman.

Met de overhandiging van water geproduceerd uit Nederlandse lucht is dinsdag in Dubai de aftrap gegeven voor de bouw van het Nederlandse paviljoen voor Expo 2020 aldaar. De handeling staat symbool voor de Nederlandse bijdrage aan de wereldtentoonstelling waarvan het motto ‘Uniting Water, Energy and Food’ is.


De Nederlandse bijdrage wordt geen conventioneel gebouw, maar een biotoop die water, energie en voedsel op circulaire wijze met elkaar verbindt. Productie van water uit woestijnlucht is een van de spectaculaire vindingen die vanaf 20 oktober volgend jaar in het Nederlandse paviljoen te zien zijn.
Bedenker van de SunGlacier is kunstenaar-ondernemer-uitvinder Ap Verheggen en zijn rechterhand Peter van Geloven: "Onze duurzame water-uit-lucht-technologie op zonne-energie maakt het mogelijk dat we in de toekomst voedsel kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van regenval, rivieren of andere traditionele waterbronnen."


Op het Nederlandse paviljoen zijn oom door Holland Water ontwikkelde watersystemen te zien. Deze voorkomen dat zich biofilm ontwikkelt in waterleidingen en koeltorens. Door het slim doseren van zeer lage concentraties koper- en zilverionen krijgen bacteriën als legionella ook in warme klimaten geen kans.

 

Springplank

De Expo 2020 heeft als algemeen thema ‘connecting minds, creating the future'. In de VAE zijn circa 250 Nederlandse ondernemingen actief, de export per jaar naar de Golfregio bedraagt meer dan 11 miljard euro. De landen daar zijn grootverbruikers van water en energie. Voedsel wordt grotendeels geïmporteerd. Het besef dat dit anders moet is groeiende. Hiervoor is veel kennis en ervaring nodig. En ook elders in de wereld zijn er grote uitdagingen waar het gaat om het duurzaam omgaan met water, voedsel en energie. Zo raken 11 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN deze thema's. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een grote kennis en kunde in huis en kunnen dus een belangrijke rol spelen bij de oplossingen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: "Daarom wordt de Expo 2020 voor handel in de Golfregio een springplank die veel verder reikt dan alleen de wereldtentoonstelling."

 

Gerelateerd nieuws

België telt vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

België telt vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future. In zeven jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte…

Imec toont 's werelds eerste Sub-5mW, IEEE 802.15.4z Ultra-Wideband Transmitter Chip

Imec toont 's werelds eerste sub-5mW, IEEE 802.15.4z ultra-wideband transmitter chip

Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) presenteerde imec de eerste IEEE 802.15.4z impulse-radio ultrabreedband (IR-UWB) zenderchip, waarmee een evenwicht werd gevonden tussen UWB's nauwkeurige…

Hittebeheersing in fusiereactoren

Hittebeheersing in fusiereactoren

Midden in een fusiereactor is het onwaarschijnlijk heet. Waterstof dat uit dit binnenste ontsnapt, moet op weg naar de wand worden afgekoeld, anders smelt de reactorwand. Differ-onderzoekers ontwikkelden met het EPFL…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Productieve ruimtebewaking!

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 februari 2021, online

Webinar: DC en betonrot

Doordat we steeds meer 'all-electric' gaan en er een verschuiving plaats vindt van AC naar DC, neemt het...

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

Meer agendapunten »