EO

Input gevraagd voor duurzame processen houtsector

24 juni 2019 om 11:40 uur

Brazilië heeft een voorstel gedaan om ISO-normen te ontwikkelen voor duurzame processen voor hout en houtproducten. Het betreft geharmoniseerde terminologie, duurzaamheidsaspecten voor hout- en houtproductensector en het volgen en meten van hout. Alle leden mogen hun reactie geven op dit voorstel. NEN coördineert de Nederlands inbreng en ontvangt graag input voor 15 juli.


Het eerdere Braziliaanse voorstel op het gebied van ketenbeheer heeft geresulteerd in de publicatie van ISO 38200 ‘Chain of Custody of wood and wood-based products'. ISO 38200 is ontwikkeld door de ISO-commissie ‘Chain of custody of wood and wood-based products'. Het plan is om het toepassingsgebied van deze ISO-commissie uit te breiden met voornoemde voorstellen en de ISO-commissie te hernoemen tot ‘Sustainable processes for wood and wood-based products'.

 

Herkomst van hout

In veel landen, waaronder de landen binnen de EU, geldt dat moet worden aangetoond dat hout van legale herkomst is. Daarnaast wordt verlangd dat er kan worden aangetoond dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Ketenbeheer is daarom belangrijk om het eindproduct te kunnen herleiden naar de bron. Naast ISO 38200 zijn er meer instrumenten nodig om de herkomst te achterhalen en ‘due diligence' toe te passen.

 

Innovatie

Technische innovaties op het gebied van traceerbaarheid, zoals barcodes en DNA tracking, nemen een vlucht. Dat geldt voor de meetinstrumenten en -methodes die worden ontwikkeld en toegepast om verschillende eigenschappen van hout en houtproducten vast te stellen. Vergelijkbaarheid en overeenstemming zijn belangrijke aspecten om eerlijke handelspraktijken te bevorderen. Goede afspraken over al deze aspecten geven nadere invulling aan de betrouwbaarheid en transparantie in de gehele keten.

 

Input gevraagd voor duurzame processen in houtsector

NEN brengt de Nederlandse stem uit op dit voorstel. Tot 15 juli wordt de input verzameld van de Nederlandse stakeholders.

 

Meer informatie of meedoen?

Binnen NEN volgen de normcommissies 'Hout' en 'Chain of Custody' het internationale normalisatiewerk op het gebied van hout, houtproducten en ketenbeheer. Nederlandse belanghebbenden kunnen meedoen aan deze activiteiten door lid te worden van een van deze commissies. Voor informatie hierover of voor aanvullende informatie over het Braziliaanse voorstel kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, consultant AgroFood & Consumentenzaken, telefoon 015 2 690 235 of e-mail afc@nen.nl.

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »