EO

Druppels transporteren met behulp van golvende materialen

19 juni 2019 om 09:12 uur

Een druppel glycerol loopt met de golf mee over het oppervlak. In de druppel zitten kleine deeltjes om de vloeistofstroming zichtbaar te maken.

Zelfreinigende oppervlakken en laboratoria op een chip worden nog efficiënter als je de druppels op afstand kunt sturen. De TU/ en RUG hebben ze een manier bedacht om druppels te transporteren door middel van oppervlaktegolven. Het zogenoemde mechanowetting werkt ook op een schuin of verticaal oppervlak.


Het onderzoek is 14 juni gepubliceerd in Science Advances.


Het idee van mechanowetting is eenvoudig: leg een druppel op een transversale oppervlaktegolf, en de druppel ‘loopt' mee met de golf. "Waterdruppels blijken de eigenschap te hebben dat ze altijd op de top van die golf proberen te blijven. Als die top van de golf vooruit loopt, loopt de druppel dus mee", vertelt Patrick Onck, hoogleraar in Groningen. Bijzonder is dat dit ook werkt op een helling of een verticaal oppervlak: druppels kunnen hierdoor ook tegen de zwaartekracht in naar boven bewegen.


Promovendus Edwin de Jong, eerste auteur van het artikel, probeerde het idee van mechanowetting uit met een computermodel. "Toen het in theorie leek te werken, hebben onze collega's van de TU Eindhoven een experiment bedacht om dit ook in de praktijk te testen. Onze modellen bleken goed te kloppen: de druppels gedroegen zich precies zoals we hadden bedacht."


elDemonstratie van een actief, zelfreinigend oppervlak. De druppels pikken de vuildeeltjes op terwijl ze over het oppervlak bewegen.

 

Lab-on-a-chip

Een van de toepassingen van mechanowetting is in lab-on-a-chip-systemen, complete laboratoria ter grootte van een creditcard waarop biologische vloeistoffen zoals bloed of speeksel kunnen worden getest. Daardoor kan het bloed van een patiënt aan het bed getest worden, en zijn uitslagen direct bekend. "Als we echt elke druppel apart kunnen sturen, kun je met een heel kleine beetje bloed al heel veel verschillende tests uitvoeren", zegt Onck. Druppels apart sturen kon al wel, met behulp van electrowetting. Daarbij beweegt een druppel door het aanbrengen van een elektrisch veld. "Maar daarmee kunnen de biochemische eigenschappen van het monster veranderen, en dat wil je juist niet als je bloedtesten doet."

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Een veiligere stad met slimme sensoren?

Een veiligere stad met slimme sensoren?

De gemeente Amsterdam probeert de stad veiliger te maken door voetgangersdrukte met sensortechnologie beter te reguleren. Bij grote evenementen en drukke gebieden zoals de Wallen en de Kalverstraat, worden besluiten…

Boeing: luchtvaart- en defensiemarkt groeit naar 8,7 biljoen dollar tot 2028

Boeing: luchtvaart- en defensiemarkt groeit naar 8,7 biljoen dollar tot 2028

Een gezonde burgerluchtvaartindustrie, stabiele defensie-uitgaven en de noodzaak om alle platforms gedurende hun levenscyclus te onderhouden, zorgen voor groei in de luchtvaart- en defensiesector, aldus de Boeing Market…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »