EO

Te bezoeken: inspectie stormvloedkering Ramspol

09 mei 2019 om 14:52 uur

Rijkswaterstaat inspecteert tussen 13 en 24 mei 2019 de twee zuidelijke balgen van de stormvloedkering Ramspol. Op de maandagen geeft de organisatie uitleg aan belangstellenden.


De inspectie is nodig om schade en reparaties tijdig te ontdekken en zo nodig te repareren. Daarnaast worden ook alle veiligheidssystemen getest.

 

Drones

Bij de inspectie wordt gebruik gemaakt van een drone om de conditie van de binnenzijde van het balgdoek nauwkeurig in kaart te brengen. Dit is vorig jaar is voor het eerst gedaan en bleek veel minder arbeidsintensief. De beelden geven bovendien een beter en helderder beeld van de schades en reparaties en achteraf nauwkeurig te bekijken en te vergelijken met voorgaande inspecties.

 

Test veiligheidsprocedures stormvloedkering

Tijdens de inspectiesluiting inspecteert Rijkswaterstaat niet alleen het balgdoek, maar test ook alle veiligheidsprocedures. Deze zijn vooraf samen met de betrokken aannemers getraind. In de balg wordt in overdruk gewerkt en hiervoor gelden specifieke veiligheidsmaatregelen.

In de week van 13 mei 2019 wordt de middelste balg (Ramsgeul Noord) geïnspecteerd. In de week van maandag 20 mei de zuidelijk balg (Ramsgeul Zuid). Naar verwachting wordt de balg in beide weken op maandagmiddag opgeblazen en op woensdagavond neergelaten.

De sluiting van de kering is goed te bekijken vanaf een uitkijkpunt onder de zuidelijke kant van de Ramspolbrug, aan de Balgweg te Kampen. Hier staan ook picknicktafels. Koffie/thee, sanitaire en regenvoorzieningen zijn niet aanwezig. Aan de noordkant van de kering is plaats op de dijk langs het Ramsdiep. Parkeren is mogelijk onder de Ramspolbrug. Een medewerker van Rijkswaterstaat geeft aan de zuidkant uitleg op maandagmiddag 13 en 20 mei van 13.00 uur tot 16.00 uur. Publiek heeft in verband met veiligheid zowel aan de noord- als de zuidkant geen toegang tot het terrein en gebouw van de Ramspolkering.

 

Unieke dam

De Stormvloedkering Ramspol is een unieke opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. De totale kering bestaat uit 3 balgen van een zwaar en sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 m hoog en 240 m lang vormt. Samen bevatten de 3 balgen 21 miljoen liter lucht. Voor het type balgstuw is gekozen omdat Rijkswaterstaat anders zo'n 115 km aan dijken moest ophogen. De kering is een stuk goedkoper. En veiliger, zo claimt de organisatie.


De stormvloedkering Ramspol is 1 van de 5 stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en Zwarte Meer. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP, sluit de stormvloedkering automatisch en beschermd zo het achterland. De stormvloedkering wordt ieder jaar voor de start van het stormseizoen getest. Indien er geen sluiting plaatsvindt, ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft.

 

Bekijk hier een video over de werking van de stuw:
 

Gerelateerd nieuws

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Een veiligere stad met slimme sensoren?

Een veiligere stad met slimme sensoren?

De gemeente Amsterdam probeert de stad veiliger te maken door voetgangersdrukte met sensortechnologie beter te reguleren. Bij grote evenementen en drukke gebieden zoals de Wallen en de Kalverstraat, worden besluiten…

Boyan Slat krijgt concurrentie van een krab

Boyan Slat krijgt concurrentie van een krab

Aan de TU in Pisa is een robot-krab ontworpen die plastics uit de oceaan vist. Silver (Seabed-Interaction Legged Vehicle for Exploration and Research) is vorige week getest in de zee bij Meloria voor de Italiaanse kust.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »