EO

Nederland bouwt fijnstof-meetinstrument voor Nasa-satelliet

08 mei 2019 om 11:40 uur

Er is groen licht voor Spexone, een nieuw te ontwikkelen Nederlandse ruimte-instrument voor fijnstofmeting. Het apparaat wordt in 2022 gelanceerd aan boord van Nasa-satelliet Pace. Volgens SRON kan het de eigenschappen van aerosolen in de atmosfeer ongekend nauwkeurig in kaart brengen, wat zal leiden tot antwoorden op openstaande klimaatvragen.


"Een van de grootste hiaten in onze kennis van het hedendaagse klimaat is dat we niet precies weten hoeveel aerosolen er in de atmosfeer zitten, welke eigenschappen die hebben en wat hun precieze effect op straling en wolkenvorming is", stelt Otto Hasekamp van SRON, hoofdonderzoeker voor Spexone.

 

Het instrument meet aerosolen: kleine stofdeeltjes in de lucht zoals roetdeeltjes, as en woestijnstof, ook wel fijnstof genoemd. Ze hebben grote invloed op luchtvervuiling en klimaatverandering, maar hun precieze rol is onvoldoende bekend. Zo weerkaatsen de meeste aerosolen licht en hebben daarmee een afkoelend effect op de aarde, maar kunnen ze door absorptie ook een opwarmend effect hebben.


"Het compacte Spexone instrument (minder dan 10 kg) geeft onderzoekers nauwkeuriger dan voorheen inzicht in de eigenschappen van aerosolen, zoals grootte, samenstelling, vorm en absorberend vermogen", aldus Hasekamp. Een spectropolarimeter brengt de aerosol-eigenschappen die voor opwarming of afkoeling zorgen in kaart door te meten in hoeverre zonlicht is gepolariseerd als het via de aardatmosfeer is teruggekaatst richting de Pace-satelliet.

 

Pace observatorium

Het Nasa-observatorium Pace (Plankton, Aerosol, Cloud & ocean Ecosystem) bestudeert factoren die in samenhang invloed hebben op klimaat. Pace herbergt drie wetenschappelijke instrumenten: de Oci (Ocean Color Instrument), de aerosol-polarimeter Spexone en de wolken-polarimeter Harp-2 (Hyper-Angular Rainbow Polarimeter).

 

Samenwerking en financiering

De ontwikkeling van Spexone ligt in handen van SRON, Netherlands Institute for Space Research, en Airbus Defence and Space Netherlands, ondersteund door experts van TNO en het Nederlandse MKB. Spexone wordt financieel mogelijk gemaakt door een Nederlandse investering van veertien miljoen euro. Daarvan betaalde het Netherlands Space Office eerst al twee en nu nog eens zeven miljoen euro. Overige financiering komt van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), SRON Netherlands Institute for Space Research en Airbus Defence and Space Netherlands. Nasa verzorgt-naast het OCI instrument-de satelliet, de integratie van de instrumenten op de satelliet, de lancering en infrastructuur op de grond. Het Harp-2 instrument wordt geleverd door University of Maryland, Baltimore County (UMBC).

 

Gerelateerd nieuws

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

BewustBelast: inzicht in fysieke belasting

Voor het ondersteunen van werknemers bij het maken van bewust gezonde keuzes op de werkvloer heeft TNO een gratis app ontwikkeld. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van SZW.

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde deze week een real-life testomgeving om te experimenteren met Automated Guided Vehicles (AGV’s) en robots.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

Meer agendapunten »