EO

Tijd voor een ‘reality check’: onderzoek naar AR en VR

30 april 2019 om 15:42 uur

Kunstenaar Roos Groothuizen houdt zich bezig met onze digitale rechten. Zij zal als artist in residence aan het onderzoek bijdragen

De virtuele en de fysieke wereld zijn aan het versmelten. We breiden de fysieke wereld virtueel uit met behulp van Augmented Reality (AR) en creëren realistische en meeslepende werelden in Virtual Reality (VR). Deze technologieën worden steeds toegankelijker en bieden veel mogelijkheden voor verschillende maatschappelijke domeinen. Maar is de samenleving voldoende voorbereid op het gebruik van AR en VR? Daar gaat het Rathenau Instituut de komende maanden onderzoek naar doen.


De technologische ontwikkeling van Augmented Reality en Virtual Reality gaat razendsnel. Tech-giganten zoals Facebook (Oculus), HTC en Valve (Vive), Microsoft (HoloLens) en Sony (Morpheus) investeren miljarden in AR en VR, wat de technologie steeds goedkoper maakt. Hierdoor komen de toepassingen binnen handbereik te liggen voor een miljoenenpubliek. Eenvoudige AR-apps zijn via onze smartphones breed toegankelijk geworden en zijn inmiddels mateloos populair; zo brak de app Pokémon Go in 2016 alle download-records toen het binnen 19 dagen 50 miljoen keer werd gedownload.

 

Is de samenleving wel klaar voor de inzet van AR en VR?

AR- en VR-technieken bieden veel mogelijkheden op het gebied van (re)creatie en voor maatschappelijke sectoren als het onderwijs, de gezondheidszorg, marketing en productie. De inzet van de technologie brengt echter ook nieuwe maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Het is maar de vraag of onze samenleving hier voldoende op voorbereid is. Zo zorgde Google Glass en zijn camera met gezichtsherkenning in 2014 voor veel ophef over privacyproblemen; met als gevolg dat de ‘slimme' bril op meerdere plekken werd verbannen. Het gebruik van de Pokémon Go-app leidde in 2016 tot doden in het verkeer en bracht hordes spelers naar ongepaste plekken zoals begraafplaatsen, privéterrein en herdenkingsplekken als Auschwitz en het Hiroshima Peace Park.


Op dit moment ligt er veel focus op de technische ontwikkeling, en is er nog weinig aandacht voor de maatschappelijke inbedding van VR- en AR-toepassingen. Het Rathenau Instituut start daarom met onderzoek naar de ethische en sociale vraagstukken die het gebruik van deze technologieën met zich meebrengt.

 

Conflicten tussen de echte en virtuele wereld

Vraagstukken op het gebied van VR hangen veelal samen met het immersieve karakter van virtual reality: het gevoel dat je fysiek bent ondergedompeld in een digitale wereld. Specifieke problemen die hieruit kunnen voortvloeien zijn vervreemding, lichamelijke schade, emotionele betrokkenheid, verslaving en een aantasting van rechten in de virtuele wereld. Bij AR speelt een tegenovergestelde perceptie; de echte wereld wordt niet vervangen door de virtuele wereld, maar de virtuele wereld ‘verovert' de echte wereld. Specifieke problemen die hieruit kunnen voortvloeien zijn die van privacy, eigendomskwesties en manipulatie.


In 2019 brengt Rathenau twee rapporten uit: in het voorjaar een verkenning over de maatschappelijke vraagstukken rondom VR en in het najaar een studie naar AR. Onderdeel van het projectteam is artist in residence bij het Rathenau Instituut, Roos Groothuizen. Groothuizenis de eerste artist in residence bij het instituut, een aanstelling die voortkwam uit een samenwerking met onderzoeksplatform Setup. Ze helpt onder meer bij het tastbaarder maken van inzichten uit dit project en ander onderzoek van het Rathenau Instituut.


Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met Dhoya Snijders of Serf Doesborgh.

 

Gerelateerd nieuws

800 km met een elektrische auto?

800 km met een elektrische auto?

De Mobi-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel bouwt momenteel een hightech pilotlijn voor de ontwikkeling en productie van nieuwe batterijtechnologieën voor elektrische voertuigen. Het doel is om de…

Bosch: ‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

Bosch wil een technologische sprong voorwaarts veroorzaken in de elektromobiliteit met zijn microchips uit siliciumcarbide (SiC). In vergelijking met siliciumchips hebben SiC-halfgeleiders een betere elektrische…

De slag om waterstof: Nederland waterstof-hub

Kleurt waterstof straks oranje?

Waterstoftechnologie heeft de potentie om een zeer belangrijk exportproduct van Nederland te worden. Dat stelt FME naar aanleiding van zijn Waterstofrapport. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

Meer agendapunten »