Een infraroodcamera voor 1000 euro

De onderzoeksgroep van Koen Vandewal (UHasselt) krijgt een beurs van de European Research Council (ERC) om goedkopere infrarooddectectoren en -camera’s te ontwikkelen. Het team denkt infraroodcamera’s te kunnen ontwikkelen met een prijs onder de 1000 euro.

Bernhard Siegmund en Koen Vandewal

“De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1000 euro”, zegt Vandewal.

“Infraroodbeelden hebben meestal hogere contrasten dan conventionele camera’s, waardoor heel wat meer informatie over materialen en producten zichtbaar wordt. Maar met een kostprijs van 25.000 euro en nog veel hoger zijn ze erg kostelijk, waardoor het gebruik van de camera’s nog beperkt is tot slechts enkele industriële toepassingen”, aldus Vandewal.

Goedkope organische materialen integreren

De onderzoekers willen nu aantonen hoe je met een nieuwe aanpak ook van je smartphone camera een infraroodcamera kan maken. Het onderzoeksteam zal op goedkope standaardcamera’s voor zichtbaar licht, zoals die in mobiele telefoons, op maat gemaakte organische halfgeleiders integreren, afkomstig uit de chemiegroep van Wouter Maes (imo-imomec UHasselt). Door de organische halfgeleiders op een standaardcamera aan te brengen, wordt de gevoeligheid uitgebreid van zichtbaar naar infrarood licht.

“Deze betaalbare aanpak kan de productie-industrie in staat stellen om afwijkingen binnen producten systematisch en in real-time te detecteren en te controleren. Zo heeft dit concept dus het potentieel om de hoeveelheid afval in heel wat verschillende industrieën te verminderen,” zeggen Bernhard Siegmund en Laurence Lutsen, die bijdroegen aan het projectvoorstel. Vandewal: “We zien ook potentieel voor nieuwe toepassingen, zoals geautomatiseerd zicht in zelfrijdende auto’s bij nevel en mist, gedetailleerde sortering van herbruikbare kunststoffen in afvalbeheer en in geavanceerde biomedische beeldvorming.”

Sterkte van Materiomics

Het onderzoek maakt gebruik van de synergie tussen chemici en fysici. “Onze chemici ontwikkelen de organische moleculen die de fysici vervolgens implementeren om de standaardcamera’s te verbeteren. Zo’n samenwerking illustreert de kracht van onze recent opgestarte masteropleiding Materiomics aan UHasselt”, besluiten de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *