Nederlanders starten watervrije textielfabriek in Vietnam (video)

De textielvervenindustrie is de op een na grootste vervuiler van drinkwater. Fabrieken lozen de chemicaliën die zij gebruiken bij het verven van hun stoffen vaak in open water. Met ‘s werelds eerste water- en procesvrije textielverffabriek in Vietnam zet CleanDye een enorme stap richting duurzaamheid.

De fabriek bestaat uit machines met 100% water- en proceschemicaliënvrije textielverfoplossing. CleanDye gebruikt koolstofdioxide (CO2) in plaats van traditioneel water als oplosmiddel voor het kleurstofsysteem. Deze machines zijn al in gebruik in Taiwan en Thailand. Ze zijn nu klaar voor grootschalig commercieel gebruik en worden gezien als de nieuwe standaard in de textielvervenindustrie.

Het groener maken van je industrie doe je niet alleen. CleanDye werkt aan een best-in-class supply chain. Voor stofproductie, voorbehandeling en kledingproductie werken ze samen met partners die hun waarden delen. Ook werken ze in overeenstemming met internationaal erkende sociale normen. CleanDye richt zich in eerste instantie op samenwerking met grote Europese retailers die commerciële en betaalbare (sport)kleding op de markt brengen.

De fabriek, die een Nederlandse directie heeft, is geopend door minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen en de Nederlandse consul generaal in Ho Chi Minh City Carel Richter.