EO

Nieuwe vereniging voor robotrecht houdt bijeenkomst over ethische en juridische dilemma's

18 april 2019 om 12:28 uur -

Heeft de robot recht op rechten? Deze bot uit 1941 (Machinebeurs, Jaarbeurs Utrecht) inspireert alvast tot een positief antwoord.

De nieuwe Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht (NVAIR) houdt op donderdag 16 mei haar eerste ledenbijeenkomst. Centraal staat het thema Ethische en juridische dilemma's rond de opkomst van het recht voor artificiële intelligentie en robotica.

Peter Werkhoven, sinds kort corporate Science Director TNO en al langer Full Professor Utrecht University Multimodal Interaction Virtual Environments, bespreekt het thema vanuit zijn specialisme onder de titel ‘AI als spiegel van de samenleving'. Werkhoven: "AI confronteert ons met ethiek, in de zin dat we die eenduidig en kwantitatief moeten maken. Welke doelstellingen geven we mee aan intelligente technologie?"


Werkhoven stelt vragen als: Moeten we eigenlijk wel discussie voeren over ethiek en technologie, want dat belemmert de ontwikkeling? Moeten we niet gewoon ontwikkelen en toepassen? Of is het juist het tegendeel: moeten we de ethische aspecten van smart systems eerst tot het gaatje regelen en dan pas inzetten? En áls we intelligente systemen een ethisch kader willen verstrekken, wie ontwikkelt dat? Is dat de overheid, is dat- bijvoorbeeld - de autofabrikant, is dat de programmeur?

 


 

Lees ook:

Kort geding tegen een seksrobot, waarin jurist Hub Dohmen een schijnrechtszaak houdt.Rob van den Hoven van Genderen
, internationaal IT-recht specialist aan de VU, publicist en voorzitter van de nieuwe vereniging, leidt het thema in. Hij zal zijn inleiding plaatsen in het perspectief van een eigen rechtssubjectiviteit voor zelflerende machines. De professionele en academische wereld is momenteel erg verdeeld over deze eigen positie van bijvoorbeeld slimme robots.


Hub Dohmen (advocaat en partner van Dohmen Advocaten, gastdocent, publicist over IE-/IT- en robotrecht, en penningmeester van de NVAIR) houdt de tweede inleiding. Daarin licht hij zijn observatie toe dat de rechtspraktijk onvoldoende is voorbereid op de snelle groei van het AI- en robotrecht. Actie is geboden.


Willem F. Korthals Altes, rechter in Amsterdam, en Merel Dorgelo, advocaat en partner van SwitchLegal, treden op als dagvoorzitter. Beide juristen maken deel uit van het bestuur van de NVAIR.

 

De NVAIR

De nieuwe vereniging stimuleert een toekomstbestendige ontwikkeling van het AI- en robotrecht vanuit multidisciplinair perspectief. Leden zijn afkomstig uit de Nederlandse en Vlaamse sectoren recht, ICT, media, onderzoek en onderwijs. Ook studenten maken deel uit van het bestuurs- en ledenbestand.

 

Plaats en tijd

De ledenvergadering vindt van 13.30 tot 17.30u plaats in Ondernemershuis Amsterdam - Meidoornplein 40, 1031 GD Amsterdam-Noord - en staat open voor belangstellenden. Niet-leden betalen 25 euro, studenten 15. Bij een eventueel lidmaatschap voor 2019 (45 euro en 25 voor studenten)wordt het bedrag in mindering gebracht. Aanmelding is vooraf vereist via het secretariaat: giephagoort@asom.org.

 

Gerelateerd nieuws

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Bouw machines die gebruiker niet wil manipuleren

‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’

Machines worden steeds geavanceerder en meer geautomatiseerd. Ze produceren sneller terwijl de machineveiligheid gegarandeerd moet blijven. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle mechanische en elektrische eisen voldoet? En…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »