Kort geding tegen een seksrobot

De komst van slimme robots zal op diverse manieren de rechtspraktijk beïnvloeden. Hoe om te gaan met kunstmatige entiteiten die zelflerend en zelfhandelend optreden waarbij geen menselijke actor bepalend is? Op het Eindhovense event Robot Love dient donderdag 4 oktober het fictieve kort geding Bordeelhoudster versus Seksrobot. Sciencefiction die morgen praktijk kan zijn.

Het kort geding

Een bordeelhoudster spant een kort geding aan tegen de in haar bordeel functionerende seksrobot. Haar verzoek aan de rechter is een verbod uit te spreken tegen het verder publiceren van informatie over haar bordeel door de seksrobot. De bot heeft namelijk informatie verspreid over een gewelddadige cliënt. De bordeelhoudster vreest toenemende reputatieschade. Eerdere pogingen om de seksrobot te hacken om op die manier de schade te beperken, liepen op niets uit. Een verbod door de rechter is in de ogen van de bordeelhoudster noodzakelijk.

Het kort geding dient op donderdagochtend 4 oktober 2018 om 10 uur in de Campina Melkfabriek in Eindhoven.

  • Rechter van dienst is Willem Korthals Altes, rechter te Amsterdam en medeoprichter van het Instituut voor Informatierecht van de UvA.
  • De bordeelhoudster wordt bijgestaan door Merel Dorgelo, advocaat van het kantoor SwitchLegal te Amsterdam.
  • Advocaat van de seksrobot is Hub Dohmen, van het kantoor Dohmen Advocaten te Tilburg.
  • Rob van den Hoven van Genderen, directeur van het VU Centre for Law and Internet en managing director van het kantoor SwitchLegal, treedt op als commentator.
  • Initiator van het proces is Giep Hagoort, hoogleraar em kunst en economie, Universiteit Utrecht/HKU.
  • Speciale adviseur is Ine Gevers, artistiek directeur van Robot Love.
  • Het programma is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam School of Management, Dohmen Advocaten, Stichting Niet Normaal, SwitchLegal Advocaten.

In vervolg op het kort geding van 4 oktober in Eindhoven, dient op dinsdag 9 oktober in Arminius in Rotterdam het hoger beroep van deze zaak, dat door beide partijen is aangekondigd bij verlies. Het beroep wordt behandeld door Evert Stamhuis, raadsheer-plaatsvervanger Gerechtshof Den Bosch/Den Haag. Thema van deze avond is robotrechten. Onder leiding van Chris van der Meulen gaan betrokken juristen in gesprek over rechten en verantwoordelijkheden van robots.

Achtergrond

Zelflerende robots zijn sterk in ontwikkeling en zullen de komende jaren mede het maatschappelijk leven in toenemende mate beïnvloeden. Bij zelflerende robots kunnen menselijke actoren niet geïdentificeerd worden. De reden waarom in de vakliteratuur bepleit wordt slimme robots een zekere rechtssubjectiviteit te verschaffen om hun deelname aan het maatschappelijke en juridische verkeer te expliciteren. Dit zou betekenen dat er een derde type rechtssubjectiviteit ontstaat naast de rechtspersoonlijkheid van natuurlijke personen en niet-natuurlijke rechtspersonen.

Hoe juridisch om te gaan met zelflerende robots is momenteel niet duidelijk, zowel de wetgeving als de rechtspraktijk heeft (nog) geen rechtsregels opgeleverd. Door experts wordt dit als een gemis ervaren omdat de moderne maatschappij het niet kan stellen zonder een duidelijke juridische positie van slimme robots. Het grote publiek echter is nog nauwelijks actief betrokken bij het debat over robotrecht. Gezien de algemene noodzaak om tot regulering te komen heeft het Europese Parlement in 2017 een resolutie aangenomen waarin gepleit wordt Europabreed een elektronische status voor geavanceerde robots in te voeren, mede aan de hand van een registratiesysteem. Zo mogelijk ook via een waarborgfonds dat bij schade, veroorzaakt door slimme robots, zelf uitkeert. Niet duidelijk is nu hoever de nieuwe rechtssubjectiviteit moet gaan. Welke juridische bevoegdheden vallen daaronder, is de slimme robot bijvoorbeeld ook drager van arbeidsrechten en -plichten? En als de robot als zelfstandige kunstmatige entiteit wordt aanvaard, heeft deze dan ook een vrijheid van meningsuiting? Vragen die in het kort geding aan de orde komen. Het geënsceneerde proefproces wil het interne debat openbreken en een actieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke bewustwording rond robotrecht.

Tickets & Inschrijven

De mogelijkheid bestaat om alleen het kort geding in de ochtend bij te wonen. De deelname kost  15 euro. Bij voldoende belangstelling kunnen belangstellenden zich opgeven voor het seminarprogramma in de middag (150 euro). Inschijven kan via deze link.