EO

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

18 april 2019 om 11:09 uur

Vlnr Etienne Juliot (Obeo), Berry Vetjens (TNO), Lars Seegers (Altran) vertegenwoordigen de deelnemende organisaties

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.


De high-tech industrie levert producten waarvan de complexiteit voortdurend toeneemt. Deze complexiteit is zodanig dat inzicht, overzicht en tegelijkertijd greep houden op de details een grote uitdaging kan zijn. Hoe goed system engineers ook zijn, het menselijk brein kan deze complexiteit volgens de initiatiefnemers eigenlijk niet meer overzien.


Esi, onderdeel van TNO, werkt al jaren in open innovatie samen met partners uit de high-tech industrie en de academische wereld aan de ontwikkeling van methodieken om deze complexiteit te beheersen. Implementatie van deze geavanceerde methodieken heeft volgens de organisatie al geleid tot verbetering in de efficiency van engineering van 20% tot 80%.

 

'We overbruggen hiermee de innovatiekloof'

Esi maakt gebruik van de kennis de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Radboud Universiteit en ontwikkelt deze verder tot toepassingen in de industrie, inclusief benodigde tools. Berry Vetjens, directeur markt bij TNO ICT: "De grote uitdaging in toegepast onderzoek is om de innovatiekloof van onderzoek naar industriële toepassing te overbruggen."


De ontwikkelde methodieken zijn bij partners uit de high-tech industrie doorontwikkeld en gevalideerd. Onder andere ASML, NXP, Océ, Philips, Thales, Thermo Fisher Scientific hebben in de ontwikkeling geïnvesteerd en zijn bereid de opgedane kennis te delen met de industrie. Frans Beenker, business directeur van Esi: "Esi richt zich op de ontwikkeling van nieuwe methodieken terwijl onze partners moeten kunnen vertrouwen op continuering van de ondersteuning. Daarom hebben wij partners gezocht die ons kunnen helpen met grootschalige toepassing van onze resultaten binnen de bedrijven. Deze hebben we gevonden bij Obeo voor het vermarkten van tools en Altran voor de toepassing en support bij bedrijven."

 

Early adopters kunnen profiteren

Etienne Juliot, Vide President Obeo: "Dit partnership is dé gelegenheid voor early adopters van Research & Open Source-projecten om te profiteren van professionele software voor de industrie."
Lars Seegers CEO Altran Nederland: "We zijn ervan overtuigd dat de automatisering van software engineering van groot belang is om de complexiteit beheersbaar te houden en tegelijkertijd de algehele snelheid en kwaliteit van het engineeringsproces te verbeteren."

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »