EO

Pilotlijnproject lnPulse voor stroomversnelling in Europese fotonica-productontwikkeling

28 januari 2019 om 11:19 uur

16 Europese partners zijn vorige week in Eindhoven begonnen aan het project InPulse dat start-ups toegang gaat bieden tot de nieuwste productietechnologie voor fotonische geïntegreerde schakelingen (photonic integrated circuits, PIC's) die worden gemaakt op basis van indiumfosfide. Ze kunnen daardoor straks snel producten ontwikkelen, zonder kennis nodig te hebben van de complexe fabricagetechnologie. Dit maakt de ontwikkeling van velerlei nieuwe producten mogelijk. De Europese Commissie heeft 14 miljoen euro beschikbaar gesteld.


Momenteel zijn er slechts een handvol bedrijven die zelfstandig PIC-producten kunnen ontwikkelen. Ze doen dit met hun eigen fabs (productielijnen). Maar start-ups met veelbelovende ideeën hebben dit niet en hebben daardoor moeite de markt te betreden. De pilot-productielijn van InPulse gaat ze de kans geven om hun concepten te ontwikkelen naar prototypes en pilotproductie, zonder fab of productiekennis.


De projectpartners gaan ontwerphulpmiddelen ontwikkelen die automatisch de link vormen met het productieproces en de ‘packaging' (het aanbrengen van verbindingen op de chip en omhullen ervan). Door de scheiding van ontwerp- en fabricagekennis kunnen start-ups de enorme investering in PIC-fabricagetechnologie vermijden.


In het project worden sterk op elkaar afgestemde methoden ontwikkeld die schaalbaar zijn qua productievolume. Ze zijn gericht op de versnelling van de ontwerpcyclus, het leveren van nauwkeurigere en voorspelbare ontwerptools, productie en testen. Het project bouwt voort op het werk van het Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuits (JePPIX.eu), dat nu al PIC-prototypediensten aanbiedt. InPulse maakt de overgang naar productie mogelijk.

 

Ideeën en ontwerpen gezocht

De eerste fase is gericht op het robuuster maken van de technologie en het creëren van bedrijfsprocessen voor versnelde ontwikkeling. In de tweede fase worden zo'n 30 nieuwe producten ontwikkeld om de werking van de pilot-lijn te demonstreren. Voor deze fase zoekt het projectconsortium naar bedrijven en ontwerpers die hun ideeën en ontwerpen willen realiseren.

 

Partners en geld

De projectpartners van InPulse zijn de Technische Universiteit Eindhoven, AMIRES, Aarhus University, Bright Photonics, European Photonics Industry Consortium (EPIC), ficonTEC Service, Fraunhofer HHI, III-V Lab, Mellanox Technologies, Photon Design, Synopsys, Smart Photonics, Technobis Fibre Technologies, Tyndall National Institute, VLC Photonics and VPIphotonics.


Het project krijgt steun van de Europese Commissie, het Public Private Partnership Photonics21 (PPP) en het PhotonDelta-ecosysteem voor geïntegreerde fotonica. De Europese Commissie heeft eerder fotonica bestempeld als een van de 6 belangrijkste ‘enabling technologies' van Europa.

 

OIP4NWE

Twee maanden geleden werd al een tweede, complementaire pilotline voor geïntegreerde fotonica gelanceerd (OIP4NWE). Dat project is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe generatie productietools, waar InPulse uitgaat van bestaande apparatuur. De apparatuur die voortkomt uit OIP4NWE zal in de latere stadia van InPulse ook gebruikt worden. Beide projecten worden geleid door de TU Eindhoven.

 

Gerelateerd nieuws

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Battery 2030+ coördineert EU zoektocht naar batterij van de toekomst

Battery 2030+ coördineert EU zoektocht naar batterij van de toekomst

Batterij-wizzard Kristina Edström van de Uppsala universiteit in Zweden gaat Europa’s zoektocht naar de batterijen van de toekomst stroomlijnen. Deze maand begint haar initiatief Battery 2030+ aan een tien jaar lang…

‘Kippengaas’ verbetert batterij, katalysator, brandstofcel en waterstofproductie

‘Kippengaas’ verbetert batterij, katalysator, brandstofcel en waterstofproductie

Efficiëntere batterijen, betere katalysatoren, brandstofcellen of waterstofproductie. Dat denken imec en de KU Leuven binnen bereik te hebben gebracht met nieuw, extreem regelmatig 3D metaalrooster op nanometerschaal.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

18 maart 2019, Hilversum

Conferentie Nederland Digitaal

Wetenschap, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid zijn uitgenodigd voor de eerste...

19 maart 2019, München

Lopec

Vakbeurs en congres over geprinte elektronica

Meer agendapunten »