EO

Pilotlijnproject lnPulse voor stroomversnelling in Europese fotonica-productontwikkeling

28 januari 2019 om 11:19 uur

16 Europese partners zijn vorige week in Eindhoven begonnen aan het project InPulse dat start-ups toegang gaat bieden tot de nieuwste productietechnologie voor fotonische geïntegreerde schakelingen (photonic integrated circuits, PIC's) die worden gemaakt op basis van indiumfosfide. Ze kunnen daardoor straks snel producten ontwikkelen, zonder kennis nodig te hebben van de complexe fabricagetechnologie. Dit maakt de ontwikkeling van velerlei nieuwe producten mogelijk. De Europese Commissie heeft 14 miljoen euro beschikbaar gesteld.


Momenteel zijn er slechts een handvol bedrijven die zelfstandig PIC-producten kunnen ontwikkelen. Ze doen dit met hun eigen fabs (productielijnen). Maar start-ups met veelbelovende ideeën hebben dit niet en hebben daardoor moeite de markt te betreden. De pilot-productielijn van InPulse gaat ze de kans geven om hun concepten te ontwikkelen naar prototypes en pilotproductie, zonder fab of productiekennis.


De projectpartners gaan ontwerphulpmiddelen ontwikkelen die automatisch de link vormen met het productieproces en de ‘packaging' (het aanbrengen van verbindingen op de chip en omhullen ervan). Door de scheiding van ontwerp- en fabricagekennis kunnen start-ups de enorme investering in PIC-fabricagetechnologie vermijden.


In het project worden sterk op elkaar afgestemde methoden ontwikkeld die schaalbaar zijn qua productievolume. Ze zijn gericht op de versnelling van de ontwerpcyclus, het leveren van nauwkeurigere en voorspelbare ontwerptools, productie en testen. Het project bouwt voort op het werk van het Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuits (JePPIX.eu), dat nu al PIC-prototypediensten aanbiedt. InPulse maakt de overgang naar productie mogelijk.

 

Ideeën en ontwerpen gezocht

De eerste fase is gericht op het robuuster maken van de technologie en het creëren van bedrijfsprocessen voor versnelde ontwikkeling. In de tweede fase worden zo'n 30 nieuwe producten ontwikkeld om de werking van de pilot-lijn te demonstreren. Voor deze fase zoekt het projectconsortium naar bedrijven en ontwerpers die hun ideeën en ontwerpen willen realiseren.

 

Partners en geld

De projectpartners van InPulse zijn de Technische Universiteit Eindhoven, AMIRES, Aarhus University, Bright Photonics, European Photonics Industry Consortium (EPIC), ficonTEC Service, Fraunhofer HHI, III-V Lab, Mellanox Technologies, Photon Design, Synopsys, Smart Photonics, Technobis Fibre Technologies, Tyndall National Institute, VLC Photonics and VPIphotonics.


Het project krijgt steun van de Europese Commissie, het Public Private Partnership Photonics21 (PPP) en het PhotonDelta-ecosysteem voor geïntegreerde fotonica. De Europese Commissie heeft eerder fotonica bestempeld als een van de 6 belangrijkste ‘enabling technologies' van Europa.

 

OIP4NWE

Twee maanden geleden werd al een tweede, complementaire pilotline voor geïntegreerde fotonica gelanceerd (OIP4NWE). Dat project is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe generatie productietools, waar InPulse uitgaat van bestaande apparatuur. De apparatuur die voortkomt uit OIP4NWE zal in de latere stadia van InPulse ook gebruikt worden. Beide projecten worden geleid door de TU Eindhoven.

 

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

23 mei 2019, Hotel Van der Valk Utrecht

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »