EO

EU krijgt centrale fotonica pilot line rond Eindhoven

02 december 2018 om 11:53 uur

Geïntegreerde fotonica is een opkomende technologie met een potentiële markt van honderden miljarden. Innovatieve mkb-ondernemingen lopen voorop in deze ontwikkeling, maar de R&D-kosten zijn een hoge drempel voor deze nog kleine bedrijven. Daarom realiseren 12 partners uit Noordwest-Europa een open access pilot line die de kosten en tijd voor het maken van nieuwe producten verlaagt. De nieuwe faciliteit moet bijdragen aan het ontstaan van naar verwachting duizend nieuwe bedrijven en duizenden banen.


Het project OIP4NWE van 14 miljoen euro wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en ging vorige week van start in Eindhoven.


Fotonica lijkt veel op elektronica, maar in plaats van elektronen gebruikt het licht (fotonen) als werkpaard. Fotonica gebruikt veel minder energie, het is sneller en het biedt een schat aan nieuwe mogelijkheden. Een van de belangrijkste problemen die fotonica helpt op te lossen, is het exploderende energieverbruik van datacenters, doordat fotonische microchips veel minder energie verbruiken dan hun elektronische voorgangers. Een ander voorbeeld van fotonicatoepassingen is een zeer nauwkeurig monitoringsysteem voor vliegtuigvleugels, bruggen of hoge gebouwen.


Na twee decennia van fundamenteel fotonicaonderzoek komen nu de eerste bedrijven van de grond die fotonische geïntegreerde schakelingen produceren (photonic integrated circuits, PIC's). Maar slechts mondjesmaat, onder meer door de hoge kosten voor R&D. Niet alleen vereist de PIC-productie dure hightech-apparatuur die is geïnstalleerd in cleanrooms, de productieprocessen hebben momenteel nog steeds een hoge uitval en zijn traag. Dit was werkbaar voor fundamenteel onderzoek, maar niet voor commerciële R&D. Het technology readyness level, dat een schaal heeft van 1 tot 9, moet worden opgekrikt van de huidige 4 naar 7.

 

Duizenden banen en kortere doorlooptijd

Het nieuwe project, geleid door de TU Eindhoven, bestaat uit de realisatie van een efficiënte pilot line voor gedeeld gebruik door het Europese mkb. De uitval en de doorlooptijd van deze lijn zal veel lager zijn dan de huidige productiefaciliteiten, wat moet leiden tot lagere kosten voor de ontwikkeling van nieuwe fotonische producten. Het project zou binnen tien jaar na realisatie moeten helpen om duizenden banen te creëren.

 

PIC's op wafers

De productie van PIC's op wafers zal worden ondergebracht in het bestaande NanoLab van TU Eindhoven. PIC's van verschillende bedrijven worden op één wafer gecombineerd om de kosten laag te houden. De Vrije Universiteit Brussel draagt zorg voor optica voor bundelvorming en lichtkoppeling. Het Ierse Tyndall National Institute voor de assemblage van verbindingen met glasvezels en elektronica. Alle stappen vereisen precisie op nanoschaal om productgebreken te voorkomen. De productielijn zou volledig operationeel moeten zijn in 2022. Als eerste stimulans van de deelname van het MKB komt er een voucherplan voor externe mkb-bedrijven.

 

Deelnemers

De andere betrokken partijen zijn de bedrijven Aixtron (Duitsland), SMART Photonics, VTEC Lasers & Sensors, Technobis Fiber Technologies (allen Nederland), mBryonics Limited (Ierland), Oxford Instruments nanotechnology Tools (Verenigd Koninkrijk), clusterorganisaties Photonics Bretagne (Frankrijk), Cluster NanoMikroWerkstoffePhotonik.NRW (Duitsland) en Photon Delta Cooperatie (Nederland).


Het project heeft een totaalbudget van 13,9 miljoen euro, waarvan 8,3 miljoen wordt verstrekt door de EU. De rest komt van de deelnemende partijen.

 

Gerelateerd nieuws

Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

De meeste Nederlanders zijn nog terughoudend in het slimmer maken van hun huis. Ze zien het nut er niet van in, vinden het te duur of maken zich zorgen om de privacy. Tegelijk verwacht een grote groep Nederlanders dat…

Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

2017 en 2018 gaan de boeken in als jaren waarin de CO2-uitstoot toenam na een aantal jaren waarin er geen verandering was in de uitstoot. Die toename is er ondanks het klimaatverdrag van Parijs en de toename in…

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Nieuwe Europese innovatiegemeenschappen voor Manufacturing en Urban Mobility

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de winnende teams bekendgemaakt die de volgende innovatiegemeenschappen zullen oprichten: EIT Manufacturing en EIT Urban Mobility. De pan-Europese…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

10 januari 2019, BNR Nieuwsradio

BNR Techniektour

Radioprogramma BNR Techniektour maakt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »