EO

Robots zetten operatiekamer op z'n kop

21 november 2018 om 10:42 uur

De studie werd uitgevoerd in operatiekamers met Da Vinci operatierobots: de meest gebruikte operatiebots van dit moment.

Werken met robots kan grote gevolgen hebben voor de dynamiek in een team. Dat blijkt uit een studie van Cornell University (VS). In elk geval in de operatiekamer is het werk volstrekt anders met of zonder bots.


Normaal gesproken staan chirurgische teams dicht op elkaar gepakt om de patiënt heen. Lang niet alle communicatie is verbaal; als een team langer samenwerkt, zijn knikjes en oogbewegingen vaak voldoende. Bovendien kan de ene medewerker vaak direct zien en voelen hoeveel kracht de ander zet.


Zijn er operatierobots in het spel, dan bevindt de chirurg zich in een apart kamertje - of zelfs aan de andere kant van de wereld - en de andere teamleden zijn door de kamer verspreid. Alle wensen en opdrachten moeten in duidelijke bewoordingen kenbaar worden gemaakt. Ook het gevoel voor wat de ander doet, is weg. "Are you pushing already?" "Yes, I'm pushing to the right."


Sommige stafleden hebben voorts minder te doen en gaan kletsen, wat de anderen kan afleiden. Dat doen ze niet als ze rond de operatietafel staan.


De onderzoekers bemerkten eveneens verschillen in het gedrag na de operatie. In de traditionele setting gaan de groepsleden direct na de operatie huns weegs. Zijn er bots bij, dan gaat het team nog even nabespreken en grappen maken, schijnbaar om het gemiste contact in te halen.


De studie vertelt niet of er meer of minder fouten werden gemaakt, noch of de teams na verloop van tijd aan de nieuwe werkwijze gewend raakten. Wel is duidelijk dat de impact iets is om rekening mee te houden.

 

Gerelateerd nieuws

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Redenerende robot met oog-handcoördinatie assembleert even precies als de mens

Rationele robot met oog-handcoördinatie assembleert even snel en precies als de mens (video)

Aan het MIT is een robot in de maak met een betere oog-handcoördinatie dan de mens. Hij kan bovendien logisch denken. De bot is de nieuwe belofte voor productielijnen waar gevoelige taken worden uitgevoerd, zoals het in…

Roest rust niet

Roest rust niet

Rust mag dan roesten, roest blijkt nooit te rusten. Het is een ongelofelijk actief materiaal, dat onder de moeilijkste omstandigheden altijd nog wel een gaatje ziet waar het door kan groeien. En dat ‘gaatje’ mag je…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »