EO

Robots zetten operatiekamer op z'n kop

21 november 2018 om 10:42 uur

De studie werd uitgevoerd in operatiekamers met Da Vinci operatierobots: de meest gebruikte operatiebots van dit moment.

Werken met robots kan grote gevolgen hebben voor de dynamiek in een team. Dat blijkt uit een studie van Cornell University (VS). In elk geval in de operatiekamer is het werk volstrekt anders met of zonder bots.


Normaal gesproken staan chirurgische teams dicht op elkaar gepakt om de patiënt heen. Lang niet alle communicatie is verbaal; als een team langer samenwerkt, zijn knikjes en oogbewegingen vaak voldoende. Bovendien kan de ene medewerker vaak direct zien en voelen hoeveel kracht de ander zet.


Zijn er operatierobots in het spel, dan bevindt de chirurg zich in een apart kamertje - of zelfs aan de andere kant van de wereld - en de andere teamleden zijn door de kamer verspreid. Alle wensen en opdrachten moeten in duidelijke bewoordingen kenbaar worden gemaakt. Ook het gevoel voor wat de ander doet, is weg. "Are you pushing already?" "Yes, I'm pushing to the right."


Sommige stafleden hebben voorts minder te doen en gaan kletsen, wat de anderen kan afleiden. Dat doen ze niet als ze rond de operatietafel staan.


De onderzoekers bemerkten eveneens verschillen in het gedrag na de operatie. In de traditionele setting gaan de groepsleden direct na de operatie huns weegs. Zijn er bots bij, dan gaat het team nog even nabespreken en grappen maken, schijnbaar om het gemiste contact in te halen.


De studie vertelt niet of er meer of minder fouten werden gemaakt, noch of de teams na verloop van tijd aan de nieuwe werkwijze gewend raakten. Wel is duidelijk dat de impact iets is om rekening mee te houden.

 

Gerelateerd nieuws

Wat hebben aardbevingen en violen met elkaar gemeen?

Wat hebben aardbevingen en violen met elkaar gemeen?

Een violist produceert muziek doordat zijn of haar strijkstok langs de snaren van de viool ‘stick-slipt’: er is geen continue glijdende beweging, maar een afwisseling van stilstand en slip. Dit effect wordt…

Een band annex propeller voor autonome vliegende auto's

Een band annex propeller voor autonome vliegende auto's (video)

Goodyear heeft een conceptband ontworpen, een 'twee-in-een'-band voor de autonome vliegende auto van de toekomst. Het concept moet op de weg dienstdoen als band en in de lucht als 'propeller'.

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Robots die te snel en efficiënt zijn, hebben een demoraliserend effect op de werknemers om hen heen. De mensen gaan vervolgens minder hard werken en krijgen een hekel aan de bots. Ook gaan ze hun eigen vaardigheden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »