Over baanwissels, zeilgear en de draaibruggen bij Kornwerderzand (video’s)

Het Nederlandse leven-lang-leren-landschap is een stimuleringsprijs rijker: de Ad Toptalentprijs. De prijs werd dit jaar voor het eerst toegekend, en wel aan 3 techniekers. Winnaars waren Patrick Nobel (Constructeur Werktuigbouwkunde), Ascon Dijkstra (Ondernemen) en Jos Lucas (Maintenance & Mechanics). Met mooie video’s!

Een Associate degree is een wettelijk internationaal erkende graad op hbo-niveau en heeft sinds september 2013 een eigen vaste plek in het Nederlandse studielandschap. De opleiding duurt meestal 2 jaar. Een Ad-student studeert op hbo-niveau, maar volgt een beperkter programma dan een volledige hbo-bachelor. Voor toelating gelden wel dezelfde eisen als bij een hbo-bacheloropleiding. Een Ad-opleiding wordt vaak gevolgd door mbo’ers die wel op hbo-niveau willen studeren, maar die zich niet willen of kunnen verplichten aan een 4-jarige bacheloropleiding.

Automatisch Lorry Baanwisselsysteem

Patrick Nobel is werkzaam bij Gunnebo en won met het project Automatisch Lorry Baanwisselsysteem de eerste prijs. De jury: ‘Dit werkstuk is een voorbeeld van leren op de werkplek in optima forma: het is een prachtig product: Patrick heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het succes van het bedrijf.’ Gunnebo werkt aan de beveiliging van kluizen en pinautomaten. Nobel heeft de module Machinebouw gevolgd om constructieve kennis te verdiepen, die hij in deze afstudeeropdracht heeft gebruikt om het productieproces te automatiseren en zodoende de output van het bedrijf te vergroten.

Zeilgear voor megajachten

Ascon Dijkstra is zoon van een ondernemer en wil het familiebedrijf voortzetten, dat benodigdheden maakt voor zeiljachten. Na zijn MBO opleiding, koos hij voor Ad om snel de benodigde ondernemingsskills te verwerven.

Draaibruggen Kornwerderzand

Jos Lucas wil hogerop bij Rijkswaterstaat. Nu is hij inspecteur. Dankzij zijn opleiding, waarbij hij een onderhoudsplan maakte voor de verouderde draaibruggen bij Kornwerderzand, kan hij nu senior-inspecteur worden.