Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Stuiterballen maken, waterstof splitsen, racen met zoutauto’s en de stad van de toekomst bouwen. Dat komen duizenden kinderen de komende dagen doen op het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag. Het festival, georganiseerd door initiatiefnemer Shell en twintig partners, laat jongeren van 8 tot 14 jaar ervaren hoe je met wetenschap en technologie kunt bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Bezoekers gaan in verschillende domes op ontdekkingsreis in de wereld van morgen. Ze kunnen drones besturen, energie opwekken op de kinetische dansvloer, digitaal muziek samenstellen en leren hoe je nepnieuws kan herkennen en codes kan schrijven.

 

wa

Waterstof splitsen

dfHier wordt gebouwd aan de stad van de toekomst

m

De nieuwe burgemeester oefent rechtsboven met 2 hoeden

Directeur Marjan van Loon van Shell: "Tijdens deze derde editie van het festival staan de internationale duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties centraal. Hoe kunnen we wetenschap en technologie gebruiken voor werelduitdagingen zoals hongersnood, watertekort en milieuvraagstukken. Wij zijn enorm trots dat we dit evenement dit jaar opnieuw samen met zoveel partners kunnen organiseren en zo jongeren in Nederland de mogelijkheid kunnen bieden om zelf te ervaren hoe leuk wetenschap en technologie is."

geDoelen van de Verenigde Naties ontdek je natuurlijk het best liggend op je buik.

Bright ideas challenge

Aansluitend op de opening van het festival vond de prijsuitreiking plaats van de bright ideas challenge, waarbij basisschoolleerlingen worden uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken voor wereldproblemen op het gebied van energie, water en voedsel. De winnaars:

  • een broek die energie opwekt door wrijving en beweging;
  • platformen met akkers op zee om voedsel op te verbouwen met gezuiverd zeewater;
  • een robot die regenwater opvangt en zuivert, maar ook planten in de tuin water geeft;
  • en een vuilnisboot met kleine visnetten en ingebouwde camera’s, waardoor het vuil uit het water wordt gezeefd en zeedieren met rust worden gelaten.