EO

Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam? (video)

11 oktober 2018 om 11:35 uur

Amsterdam doet onderzoek naar de mogelijkheid om schepen zelfstandig door de – drukke! – stad te laten varen. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) denkt dat de boten in elk geval het huisvuil kunnen ophalen. En misschien zijn ze ook wel geschikt voor pakketdiensten of zelfs personenvervoer.


De Amsterdamse straten slibben dicht en daar zoekt het AMS Institute innovatieve oplossingen voor. ‘De stad bestaat voor 25% uit water. In de gouden eeuw waren de 200 kilometer grachten de transportas van de stad. Dat water kan nu weer voor meer functies gebruikt worden, zodat de stad leefbaar en plezierig blijft', aldus de organisatie.


Het AMS Institute werkt daartoe nauw samen met het MIT, de TU Delft en de universiteit in Wageningen Onlangs werd gedemonstreerd waar de eerste twee jaar onderzoek in hebben geresulteerd.


De Roboat, die tot nu toe de vorm heeft van een 1:4 schaalmodel, kan inmiddels autonoom varen, waarbij hij stilliggende en bewegende objecten vermijdt, en is voorzien van een vergrendelingssysteem waarmee hij kan aanmeren. Ook kunnen meerdere Roboats zichzelf koppelen tot drijvende platforms, bijvoorbeeld voor evenementen.

 

Zelflerende algoritmes

Nou klinkt dat ‘autonoom varen' goed, maar de onderzoekers hebben het wel over ‘zelflerende algoritmes' waardoor de schepen steeds minder fouten zullen maken. Met andere woorden: de eerste tijd zal er wellicht nog wat worden gebotst.


De Roboat kan zelfstandig de beste route van A naar B plannen. Bij het varen houdt hij niet alleen rekening met de kenmerken van de kanalen en bruggen en mogelijke obstakels die hij onderweg tegen kan komen, maar ook met de drukte op het water. De positie van het vaartuig wordt bepaald met behulp van Lidar (Laser Image Detection and Ranging), die de omgeving precies in kaart brengt, en GPS. De Roboat kan bepalen of obstakels vast liggen of bewegen en hoe ver ze nog verwijderd zijn. Vervolgens kiest hij de beste manoeuvre om ze te vermijden, waarna de optimale route wordt voortgezet. Voor het aanmeren en het koppelen van meerdere Roboats wordt een camera gebruikt.

 

Verder onderzoek

In het derde jaar willen de onderzoekers kijken of de Lidar en camera's ook gebruikt kunnen worden om kades en bruggen te inspecteren. Er is al een test van start om de Roboats onderweg de waterkwaliteit te laten meten. Hiervoor zullen betere sensoren worden ontwikkeld. Verder gaan de onderzoekers een groter prototype ontwikkelen (1:2), prototypes testen voor vuilnisdiensten en stadsvervoer, en de energie- en voortstuwingssystemen verbeteren.

 

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »