Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam? (video)

Amsterdam doet onderzoek naar de mogelijkheid om schepen zelfstandig door de – drukke! – stad te laten varen. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) denkt dat de boten in elk geval het huisvuil kunnen ophalen. En misschien zijn ze ook wel geschikt voor pakketdiensten of zelfs personenvervoer.

De Amsterdamse straten slibben dicht en daar zoekt het AMS Institute innovatieve oplossingen voor. ‘De stad bestaat voor 25% uit water. In de gouden eeuw waren de 200 kilometer grachten de transportas van de stad. Dat water kan nu weer voor meer functies gebruikt worden, zodat de stad leefbaar en plezierig blijft’, aldus de organisatie.

Het AMS Institute werkt daartoe nauw samen met het MIT, de TU Delft en de universiteit in Wageningen Onlangs werd gedemonstreerd waar de eerste twee jaar onderzoek in hebben geresulteerd.

De Roboat, die tot nu toe de vorm heeft van een 1:4 schaalmodel, kan inmiddels autonoom varen, waarbij hij stilliggende en bewegende objecten vermijdt, en is voorzien van een vergrendelingssysteem waarmee hij kan aanmeren. Ook kunnen meerdere Roboats zichzelf koppelen tot drijvende platforms, bijvoorbeeld voor evenementen.

Zelflerende algoritmes

Nou klinkt dat ‘autonoom varen’ goed, maar de onderzoekers hebben het wel over ‘zelflerende algoritmes’ waardoor de schepen steeds minder fouten zullen maken. Met andere woorden: de eerste tijd zal er wellicht nog wat worden gebotst.

De Roboat kan zelfstandig de beste route van A naar B plannen. Bij het varen houdt hij niet alleen rekening met de kenmerken van de kanalen en bruggen en mogelijke obstakels die hij onderweg tegen kan komen, maar ook met de drukte op het water. De positie van het vaartuig wordt bepaald met behulp van Lidar (Laser Image Detection and Ranging), die de omgeving precies in kaart brengt, en GPS. De Roboat kan bepalen of obstakels vast liggen of bewegen en hoe ver ze nog verwijderd zijn. Vervolgens kiest hij de beste manoeuvre om ze te vermijden, waarna de optimale route wordt voortgezet. Voor het aanmeren en het koppelen van meerdere Roboats wordt een camera gebruikt.

Verder onderzoek

In het derde jaar willen de onderzoekers kijken of de Lidar en camera’s ook gebruikt kunnen worden om kades en bruggen te inspecteren. Er is al een test van start om de Roboats onderweg de waterkwaliteit te laten meten. Hiervoor zullen betere sensoren worden ontwikkeld. Verder gaan de onderzoekers een groter prototype ontwikkelen (1:2), prototypes testen voor vuilnisdiensten en stadsvervoer, en de energie- en voortstuwingssystemen verbeteren.