Mens versus machine: AI herkent huidkanker beter dan de dermatoloog

Wetenschappers hebben een systeem met AI ontwikkeld dat huidkanker beter herkent dan ervaren dermatologen. En dat terwijl de computer alleen foto’s kreeg voorgeschoteld, terwijl de dermatologen ook over aanvullende informatie beschikten.

De kunst bij huidkanker is om het te onderscheiden van goedaardige moedervlekken. Het zelflerende netwerk leerde dit door meer dan 100.000 afbeeldingen te bekijken van goed- en kwaadaardige gezwellen. Daarna werd de kennis getest op een set van 100 foto’s van moeilijk in te schatten gevallen die de computer nog niet eerder had gezien. Dezelfde foto’s werden voorgelegd aan 58 dermatologen wereldwijd, waarvan 52% meer dan vijf jaar ervaring heeft. In 88,9% van de gevallen hadden de artsen – die ook nog wat achtergrondinformatie kregen – het goed. Maar de kunstmatige intelligentie herkende de kanker in 95%.

Machines

De vraag is nu, of AI ook allerlei andere zaken beter kan analyseren dan de mens. Zoals defecte machines. Daar doen de onderzoekers geen uitspraken over, maar het lijkt waarschijnlijk dat wat voor moedervlekken en melanomen geldt, ook opgaat voor haarscheurtjes en slijtplekken. Vooralsnog kan AI echter alleen verschillen herkennen tussen zeer duidelijk gedefinieerde grootheden. Daarmee kan het wellicht behulpzaam zijn op detailniveau, maar zolang een machine uit vele onderdelen bestaat, is er voorlopig nog een mens nodig om het denkwerk uit te voeren.