Printplaten nu afbreekbaar

Urban Mining specialist Maria Holuszko van de universiteit in British Columbia is erin geslaagd om printplaten op te splitsen in glasvezel en hars/harder. Dat scheelt een hoop giftig afval op vuilnisbelten. Het glasvezel is herbruikbaar in isolatiemateriaal. In de toekomst hoopt Holuszko een kwaliteit te bereiken waarvan weer nieuwe printplaten kunnen worden gemaakt.

Holuszko gebruikt een eenvoudige methode, die vooral is gebaseerd op zwaartekracht. Hoe het exact werkt, doet ze niet uit de doeken, maar ze claimt dat het relatief weinig energie kost en dat er geen chemie aan te pas komt. "Alleen een paar eenvoudige natuurkundige principes".

Het urban mining innovation centre van de universiteit richt zich geheel en al op het terugwinnen van grondstoffen uit afval. Aangezien er wereldwijd momenteel 2 miljard mobiele telefoons per jaar worden weggegooid, gaat hier veel aandacht naartoe. Men is al vrij ver met het terugwinnen van de meer waardevolle componenten als goud, zilver, koper en palladium, maar niemand had nog aandacht voor het relatief goedkope basisplaatje. Terwijl dit toch ook voor een flinke berg giftig afval zorgt.

De onderzoekers werken nu met recyclingspecialist Ronin8 aan recyclingunit op commercieel formaat.