Energie uit het ritselen van bladeren

Onderzoekers van de universiteit van Linköping (Se) hebben een materiaal gevonden dat energie oogst uit de wisselingen tussen licht en schaduw die bladeren veroorzaken.

Het team ontwikkelde eerder al nano-antennes die bijna-infrarood licht omzetten in warmte. Phd-student Mina Shiran Chaharsoughi heeft deze antenne nu verbonden met een pyro-elektrische film, waardoor een optische generator ontstaat.

De antennes hebben de vorm van een metalen schijf met een diameter van 160 nm. Ze kunnen worden gemaakt van goud of zilver, maar ook van aluminium of koper. Ze worden met afstanden van 0,3 micrometer geplaatst op een substraat en afgedekt met de pyro-elektrische polymeerlaag. Deze laag, die eerst is gepolariseerd, creëert een elektrische spanning wanneer hij wordt verwarmd of gekoeld. Temperatuurswisselingen zorgen voor een potentiaalverschil waardoor er een elektrische stroom wordt gegenereerd. Onderzoeksleider Magnus Jonsson: "Interessant genoeg lijkt de hoeveelheid opgewekte elektriciteit helemaal niet afhankelijk te zijn van de dikte van de polymeerlaag, maar uitsluitend van de mate van polarisatie." Wanneer het materiaal eenmaal is gepolariseerd, blijft het dat geruime tijd.