Kennis van remote handling bij kernfusie gebruikt voor industrie en zorg (video)

Het RHSC, dat op afstand bestuurbare robotica onderzoekt, wordt een zelfstandige activiteit in de Delftse RoboValley. Hiermee verbreedt het zijn activiteiten van de ontwikkeling van onderhoudstechnieken voor kernfusiereactoren, naar industrieel onderhoud en zelfs gezondheidszorg.

In het Remote Handling Study Center (RHSC) worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem.

Kernfusie-project Iter

RHSC werd opgericht binnen het instituut voor funderend energieonderzoek Differ en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren, zoals Iter . Met de spin-out kan de ontwikkelde kennis voortaan ook worden toegepast in industrieel onderhoud en health care, zoals zorgrobots maar ook onderhoud aan de Europese onderzoeksfaciliteit ESS (European Spallation Source).

In het centrum kunnen operators via force-feedback en een levensechte simulatie experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt.

 
In het internationale kernfusieproject Iter bouwen onderzoekers en bedrijven in het Franse Cadarache het eerste experiment dat netto vermogen op kan wekken uit kernfusie, de energiebron van de zon.
Oprichters Heemskerk Innovative Technology (HIT) en het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek Differ ontwikkelden in RHSC onderhoudsprocedures via op afstand bestuurbare robotica voor de reactor van Iter, die tijdens gebruik radioactief wordt.

Het studiecentrum won opdrachten om het ontwerp en de onderhoudbaarheid van verschillende Iter-componenten te analyseren, zoals de meterslange port plugs, complexe meet- en regelinstrumenten die de toestand van de fusiereactie controleren. Die opdrachten van Fusion for Energy , de Europese aanbestedingsorganisatie voor Iter, worden voortgezet na de spin-out van het studiecentrum.