EO

Kennis van remote handling bij kernfusie gebruikt voor industrie en zorg (video)

21 februari 2018 om 14:33 uur

Cock Heemskerk (directeur HIT, links) en Wim Koppers (instituutsmanager Differ, rechts) bekrachtigen de spin-out van het Remote Handling Study Center. foto: Differ / Alex Poelman

Het RHSC, dat op afstand bestuurbare robotica onderzoekt, wordt een zelfstandige activiteit in de Delftse RoboValley. Hiermee verbreedt het zijn activiteiten van de ontwikkeling van onderhoudstechnieken voor kernfusiereactoren, naar industrieel onderhoud en zelfs gezondheidszorg.


In het Remote Handling Study Center (RHSC) worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem.

 

Kernfusie-project Iter

RHSC werd opgericht binnen het instituut voor funderend energieonderzoek Differ en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren, zoals Iter . Met de spin-out kan de ontwikkelde kennis voortaan ook worden toegepast in industrieel onderhoud en health care, zoals zorgrobots maar ook onderhoud aan de Europese onderzoeksfaciliteit ESS (European Spallation Source).


In het centrum kunnen operators via force-feedback en een levensechte simulatie experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt.

 

 
In het internationale kernfusieproject Iter bouwen onderzoekers en bedrijven in het Franse Cadarache het eerste experiment dat netto vermogen op kan wekken uit kernfusie, de energiebron van de zon.
Oprichters Heemskerk Innovative Technology (HIT) en het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek Differ ontwikkelden in RHSC onderhoudsprocedures via op afstand bestuurbare robotica voor de reactor van Iter, die tijdens gebruik radioactief wordt.


Het studiecentrum won opdrachten om het ontwerp en de onderhoudbaarheid van verschillende Iter-componenten te analyseren, zoals de meterslange port plugs, complexe meet- en regelinstrumenten die de toestand van de fusiereactie controleren. Die opdrachten van Fusion for Energy , de Europese aanbestedingsorganisatie voor Iter, worden voortgezet na de spin-out van het studiecentrum.

 

Gerelateerd nieuws

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

LeydenJar Technologies, een spin-out van ECN, ontvangt een kapitaalinjectie van in totaal 1,5 miljoen euro. LeydenJar wil het geld gebruiken om een nieuwe batterijtechnologie op basis van een silicium-anode in plaats van…

XPrize-wedstrijd voor ontwikkeling levensechte avatars

XPrize-wedstrijd voor ontwikkeling levensechte avatars

De bedrijven XPrize en Ana hebben een internationale, vierjarige competitie voor de ontwikkeling van levensechte avatars in het leven geroepen. Met de Ana Avatar XPrize is een bedrag van 10 miljoen dollar gemoeid.

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

Met het project Hydrova stimuleert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) toepassing van brandstofcelsystemen. “Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.”

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

Meer agendapunten »