EO

Zonnepaneel voor ruimtevaartuig Orion doorstaat test succesvol

29 februari 2016 om 21:20 uur - Sandusky, Ohio (VS)

Airbus Defence and Space heeft het kwalificatiemodel van het zonnepaneel voor de European Service Module (ESM) van het bemande ruimtevaartuig Orion ontwikkeld en geleverd. Het testmodel slaagde met vlag en wimpel tijdens een zogeheten deployment-test, waarbij het zonnepaneel zich geheel ontvouwt, in Nasa's Plum Brook Station faciliteit in Sandusky, Ohio (VS). Het geteste zonnepaneel omvat een kwalificatie-wing en drie dummy wings.


Het zonnepaneel werd de afgelopen maand samengebouwd met het testmodel van de Orion ESM, het ruimteschip waarvoor Airbus Defence and Space in opdracht van het European Space Agency (ESA) de serie ontwikkelt en bouwt. De deployment-test van het zonnepaneel maakt deel uit van een reeks dynamische testen die de ESM de komende maanden bij Nasa ondergaat om aan te tonen dat het ontwerp de vijandige omstandigheden van een missie voorbij de maan kan doorstaan.

 

Bijzonder ontwerp voor een bijzondere missie

"Een bemande missie naar de maan brengt voor het ontwerp en de ontwikkeling van een zonnepaneel uitdagende vereisten met zich mee. De boost die Orion naar de maan-orbit en weer terug naar aarde brengt, zorgt voor grote druk op het zonnepaneel. Om die te beperken, moeten de wings 60 graden naar voren en naar achteren kunnen klappen, net als een vogel. Die grote beweging heeft tot een ontwerp geleid met dikkere zonnepanelen, versterkte mechanieken en kabelbomen en een uitgebreid testprogramma," zegt Arnaud de Jong, hoofd van het Nederlandse zonnepanelenteam van Airbus Defence and Space.

 

Tijdens de Trans Lunar Injection (TLI) boost zwaaien de uiteinden van de vier wings van het zonnepaneel 1,06 meter uit. Een camera op elk uiteinde, gericht op het Orion ruimtevaartuig, houdt de beweging nauwlettend in de gaten. Naast de deployment-test omvat het testprogramma van het kwalificatiemodel akoestische, vibratie- en shocktesten die in de komende maanden plaatsvinden. Het vluchtmodel van het zonnepaneel wordt op dit moment gebouwd voor de eerste levering van de ESM, begin 2017. Het zonnepaneel, dat in totaal 260 kilo weegt, bestaat uit vier wings van elk vier panelen met 1242 galliumarsenide cellen. De bijna 15 000 cellen in totaal voorzien de Orion ESM van 11,1 kW tijdens zijn missie.

 

Gerelateerd nieuws

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

In een e-magazine over verantwoord opdrachtgeverschap laat de Inspectie SZW uiteenlopende (publieke) opdrachtgevers aan het woord. Ze laten aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk zien hoe zij al in de ontwerpfase…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

Meer agendapunten »