Gratis zonne-energie: ‘sorry, gaat niet gebeuren’

Ook 2016 belooft weer een opwindend en actief jaar te worden voor de industrie die zich bezighoudt met zonne-energie en andere vormen van duurzame energie. Sven Lindström, CEO van Midsummer, een Zweedse leverancier van machines voor het maken van dunnefilm-zonnecellen, voorspelt een aantal belangrijke trends voor zonne-energie in 2016.

1.     China zal zijn positie als ‘s werelds leidende producent van fotovoltaïsche zonnecellen versterken. China is nu al de meest prominente speler op dit gebied en zal de greep op de markt niet uit handen geven. Veel mensen verwachtten een terugval – of hoopten ten minste op een geringere invloed op de markt – maar door politieke stabiliteit, massale investeringsmaatregelen en de vastberadenheid van Chinese ondernemers om de ‘fabriek voor de wereld’ te zijn, blijft China aan de top. Er zijn maar weinig ondernemers die in de rest van de wereld durven te investeren in productiecapaciteit.
 

2.     Overheden zullen hun handen niet afhouden van zonne-energie. Veel industrie-analisten wijzen op de grote uitdaging waarmee nutsbedrijven worden geconfronteerd als consumenten hun eigen energie gaan genereren. Dat is waar, maar er speelt ook nog iets anders. In de meeste landen zijn de belastinginkomsten die de overheid krijgt uit elektriciteit, hoger dan dan de inkomsten van de nutsbedrijven. En die belastinginkomsten worden verkregen zonder investeringen of kosten. Als de opwekking van elektriciteit voor eigen gebruik zich verplaatst naar het dak van de consument moet de overheid een alternatief vinden voor die belastingen. Ik denk dan ook dat veel landen het Duitse voorbeeld – een zelf-verbruikheffing – zullen volgen. Dus voor al diegenen die hopen op gratis, zelf-opgewekte elektriciteit: sorry, gaat niet gebeuren.

3.     Hoewel de productieprijzen voor fotovoltaische modulen niet drastisch zullen dalen, is er nog wel ruimte voor verbetering (lees prijsdaling). Dan gaat het om installatie- en systeemkosten. Op moduleniveau zal het rendement nog stijgen, maar het grootste deel van de productie-overcapaciteit is nu verdwenen, dus prijsdaling moet komen van innovaties en verbeteringen in de installatiekosten.

4.     Het wordt een teleurstellend jaar voor batterij-oplossingen. Er kan een toekomst zijn voor accu’s in off-grid systemen en in zonrijke landen zonder grote jaarlijks variaties, maar het hangt allemaal af van het gedrag van de utiliteitsbedrijven. Een fatsoenlijk teruglevertarief of intelligente verbruiksmeting is altijd beter dan batterij-oplossingen. De batterijtechnologie is nog onzeker en door de beperkte levensduur van batterijsystemen zijn grote investeringen daarin ongemakkelijk. Daarom zal de markt voor batterij-oplossingen in 2016 niet spectaculair groeien.

Sven Lindström, CEO, Midsummer

svenSven Lindström is mede-oprichter, bestuursvoorzitter en CEO van Midusmmer, een wereldwijd leverancier van productielijnen voor flexibele, dunnefilm CIGS zonnecellen. Lindström heeft meer dan 20 jaar ervaring in de internationale productie en levering van hightech productie-apparatuur en vacuüm depositiesystemen. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring met de ontwikkeling en het management van zonnecel-productiemachines en is een sterk voorstander van gedistribueerde elektriciteitsopwekking.
http://www.midsummer.se/ .