Wie juicht het eerst om de doelpunten?

We gaan het deze voetbalzomer weer meemaken. Je volgt gespannen de wedstrijd van het Nederlands elftal. Er wordt een aanval opgezet vanuit het middenveld, er ligt ruimte voorin… en ineens hoor je de buren al uit hun dak gaan. Op jouw scherm moet de voorzet nog komen en inderdaad: een weergaloos doelpunt. Maar wel een paar seconden later dan bij de buren. Hoe dat kan? Het blijkt behoorlijk uit te maken op welke manier en bij wie je TV kijkt.

Aan de hand van de recente oefeninterland tegen Noord-Ierland heeft TNO gekeken hoe groot de verschillen kunnen zijn. Terwijl bij wijze van spreken bij canal digitaal HD een corner nog genomen moet worden, is er bij KPN Interactieve TV al gescoord. Er zat zo’n 2,5 seconde verschil tussen.
In een tijdsbestek van enkele seconden ga je dus deze zomer een keer of wat het gejuich uit de tuinen van de buren of naburige kroegen horen. Dit komt doordat de aanbieders van televisiediensten het televisiesignaal op verschillende manieren naar de televisies brengen. Televisie over DSL of satelliet werkt anders dan de kabel, en Digitenne werkt weer anders. Ook kunnen verschillen optreden als de één naar een analoge beeldbuis televisie kijkt, een ander digitaal via de zogeheten SD-variant en weer een ander in HD. Deze verschillen zie je terug in de tijd die het kost om het beeld op het TV scherm te laten zien. TNO meet regelmatig dit soort tijdsverschillen.

De oefeninterland tegen Noord-Ierland als voorbeeld

De verschillen zijn gebaseerd op een momentopname die TNO heeft gedaan met Nederland 1 in juni dit jaar in Den Haag en Rotterdam. Daarbij kon men niet alle mogelijke locaties en alle aanbieders met elkaar vergelijken. De resultaten van deze momentopname geven aan dat er forse verschillen mogelijk zijn. Voor Nederland 1 zo’n 2,5 seconde, maar de verschillen bij enkele commerciële zenders kunnen zelfs oplopen tot 4 seconde.
De metingen zijn gedaan door ieder televisiesignaal met een vaste referentie te vergelijken.

Is dat erg?

Nu is het niet zo’n enorm groot probleem als de buren iets eerder de rode bal bij Lingo zien. Maar de tijdsverschillen kunnen wel degelijk storend zijn:

  • Het is zo druk in huis dat je de wedstrijd in verschillende ruimtes (keuken, woonkamer, tuin) tegelijkertijd aan het kijken bent. Of juichen ze in de kroeg eerder dan op het plein? Waar ga je dan kijken?
  • Je zit met een vriend aan de telefoon en hij ziet een goal meer dan 2 seconde eerder: een flinke domper op jouw kijkgenot. Nieuwe televisiediensten zoals Social TV (samen maar op afstand TV kijken, bv met een webcam in je TV) gaan in de toekomst nog heel groot worden.
  • Nieuwe diensten gaan je binnenkort beeld aanbieden van bijvoorbeeld een extra camera langs de lijn. Dan is het wel handig dat dit synchroon met de uitzending gebeurt en niet dat je op de tablet als het ware de herhaling eerder ziet dan de ‘live’ goal op televisie!

TNO en Media Synchronization

Als onderdeel van haar Future Internet Use programma heeft TNO de afgelopen jaren gewerkt aan technologie om dit probleem inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld aan een speciaal ontworpen meettool, die verschillen automatisch kan bepalen. Daarnaast werkt TNO vooruit aan mogelijke oplossingen om verschillende televisiesignalen te synchroniseren. In vakjargon heten dergelijke oplossingen ‘inter-destinatie mediasynchronisatie’. Hiermee wordt ingespeeld op problemen die optreden bij nieuwe vormen van mediaconsumptie. TNO bedient met deze technologie de aanbieders van mediadiensten om hun diensten te optimaliseren.

Kijk voor meer informatie hierover op de TNO-kennispagina ‘Media & Network Services’. Want áls we inderdaad samen en tegelijk willen kijken is het wel zo fijn dat we ook tegelijk dat ene bijzondere moment kunnen beleven en vieren.