EO

Draadloos sensornetwerk meet temperatuur en luchtvochtigheid in tomatenkas

08 november 2010 om 17:24 uur - De Lier

Vorige week voltooide DevLab een succesvolle proef met een wireless sensor network (WSN) in een tomatenkas in De Lier. Zes weken lang functioneerde het experimentele draadloze netwerk van 40 nodes in deze uitdagende omgeving, en verzamelde data over temperatuur en luchtvochtigheid.


Al zo'n 15 jaar spreekt de wetenschap vol verwachting over 'smart dust'; piepkleine, slimme sensoren die je in een gebied zou kunnen 'uitstrooien' en die meteen data gaan verzamelen. Zulke mini-sensoren bestaan nog niet, maar in het kader van het project 'Storm' installeert DevLab wel al kleine kastjes van 2 bij 2 bij 5 cm in verschillende soorten omgevingen om sensordata te verzamelen. Deze sensoren zijn draadloos, en vormen zelf een netwerk door met elkaar te communiceren.

 

Nattevingerwerk

Een groente- of fruitteler is erg gebaat bij de gedetailleerde informatie uit zo'n sensornetwerk. Maar een kas is meteen ook een van de moeilijkste omgevingen voor een WSN, door de hoge luchtvochtigheid. Water absorbeert namelijk de 2,4 GHz radioberichten waarmee de draadloze sensoren communiceren. Binnen het onderzoeksproject Storm nam DevLab de uitdaging aan en installeerde een WSN in een tomatenkas van de grote Westlandse tomatenteler Lans.

Op dit moment werken telers vaak nog met dure, ouderwetse analoge meetboxen. "Digitale sensoren werken nog niet goed," vertelt teeltmanager Cees Maan van Lans. "Door de hoge vochtigheidsgraad in de kas gaan ze vaak stuk, of ze meten onmogelijke waarden."

Daarom gaat de teler vaak nog op zijn eigen gevoel en ervaring af. Hij weet bijvoorbeeld dat de onderkant van een plant 's ochtends nog flink koud kan zijn, ook al geeft de meetbox bovenaan 20 graden aan. "Je ziet het vaak aan hoe de plant erbij staat," weet Maan uit ervaring. "Aan de opbrengst in kilo's van een pad kun je ook zien of de kas kouder is bij een bepaalde gevel. Maar binnen een pad, of in de hoogte is het lastig verschil zien." Een stabiel draadloos sensornetwerk met vele meetpunten kan hier uitkomst bieden. Ook in een nieuw gebouwde kas kan een WSN van pas komen, omdat het snel en eventueel voor korte duur opgehangen kan worden, om te controleren of er warmtelekken zijn.

 

Zelforganiserend

Het systeem van DevLab verschilt op enkele cruciale punten van andere WSN systemen. Ten eerste werken de projectpartners met extreem goedkope MyriaNed sensors. Het uiteindelijke doel is om sensors te gebruiken die zo groot zijn als een 2-euromunt, en net zo veel kosten. De financiële drempel om extra sensoren op te hangen wordt zo verlaagd.

Daarnaast is het netwerk zelflerend en zelforganiserend. Het hoeft niet te worden 'geïnstalleerd'; de nodes beginnen zelf met elkaar te communiceren zodat sensorinformatie door het netwerk wordt gestuurd. Hierdoor is het systeem snel in te zetten of uit te breiden.

 

Storm (sensor technology on radio modules) is een coöperatief project van DevLab (een samenwerkingsverband van 12 technologische MKB's), Vrije Universiteit Amsterdam, de TU's van Delft, Eindhoven en Twente, Roessingh, Philips, Embedded Systems Institute en Holst Centre. De test in de tomatenkas in De Lier werd uitgevoerd door ICT-onderzoeksinstituut Almende (lid van DevLab).

 

Gerelateerd nieuws

Mini-documentaire over 30 jaar open internet (video)

CWI viert 30 jaar open internet met mini-documentaire (video)

Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het Internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica …

Hack de tag voor batterijvrij IoT

Hack de tag voor batterijvrij IoT

“Het is heel makkelijk. Je pulkt gewoon het plasticje van de RFID-tag, dan knip je een klein stukje uit de antenne, en dan sluit je het circuit weer met een sensor.”

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Bedrijven en wetenschappers publiceren 1e aanzet voor een nationale AI-strategie

Om te zorgen dat Nederland succesvol wordt in het toepassen van Artificial Intelligence (AI) publiceerde het publiek-private samenwerkingsverband AINED onlangs een eerste aanzet voor een Nederlandse AI-strategie. Het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

Week van de Oppervlaktetechnologie

De Week van de Oppervlaktetechnologie vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november 2018 in de...

13 november 2018, München

Electronica 2018

Inside tomorrow

14 november 2018

Precisiebeurs 2018

Op de Precisiebeurs tref je kennis om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te...

Meer agendapunten »