EO

Draadloos sensornetwerk meet temperatuur en luchtvochtigheid in tomatenkas

08 november 2010 om 17:24 uur - De Lier

Vorige week voltooide DevLab een succesvolle proef met een wireless sensor network (WSN) in een tomatenkas in De Lier. Zes weken lang functioneerde het experimentele draadloze netwerk van 40 nodes in deze uitdagende omgeving, en verzamelde data over temperatuur en luchtvochtigheid.


Al zo'n 15 jaar spreekt de wetenschap vol verwachting over 'smart dust'; piepkleine, slimme sensoren die je in een gebied zou kunnen 'uitstrooien' en die meteen data gaan verzamelen. Zulke mini-sensoren bestaan nog niet, maar in het kader van het project 'Storm' installeert DevLab wel al kleine kastjes van 2 bij 2 bij 5 cm in verschillende soorten omgevingen om sensordata te verzamelen. Deze sensoren zijn draadloos, en vormen zelf een netwerk door met elkaar te communiceren.

 

Nattevingerwerk

Een groente- of fruitteler is erg gebaat bij de gedetailleerde informatie uit zo'n sensornetwerk. Maar een kas is meteen ook een van de moeilijkste omgevingen voor een WSN, door de hoge luchtvochtigheid. Water absorbeert namelijk de 2,4 GHz radioberichten waarmee de draadloze sensoren communiceren. Binnen het onderzoeksproject Storm nam DevLab de uitdaging aan en installeerde een WSN in een tomatenkas van de grote Westlandse tomatenteler Lans.

Op dit moment werken telers vaak nog met dure, ouderwetse analoge meetboxen. "Digitale sensoren werken nog niet goed," vertelt teeltmanager Cees Maan van Lans. "Door de hoge vochtigheidsgraad in de kas gaan ze vaak stuk, of ze meten onmogelijke waarden."

Daarom gaat de teler vaak nog op zijn eigen gevoel en ervaring af. Hij weet bijvoorbeeld dat de onderkant van een plant 's ochtends nog flink koud kan zijn, ook al geeft de meetbox bovenaan 20 graden aan. "Je ziet het vaak aan hoe de plant erbij staat," weet Maan uit ervaring. "Aan de opbrengst in kilo's van een pad kun je ook zien of de kas kouder is bij een bepaalde gevel. Maar binnen een pad, of in de hoogte is het lastig verschil zien." Een stabiel draadloos sensornetwerk met vele meetpunten kan hier uitkomst bieden. Ook in een nieuw gebouwde kas kan een WSN van pas komen, omdat het snel en eventueel voor korte duur opgehangen kan worden, om te controleren of er warmtelekken zijn.

 

Zelforganiserend

Het systeem van DevLab verschilt op enkele cruciale punten van andere WSN systemen. Ten eerste werken de projectpartners met extreem goedkope MyriaNed sensors. Het uiteindelijke doel is om sensors te gebruiken die zo groot zijn als een 2-euromunt, en net zo veel kosten. De financiële drempel om extra sensoren op te hangen wordt zo verlaagd.

Daarnaast is het netwerk zelflerend en zelforganiserend. Het hoeft niet te worden 'geïnstalleerd'; de nodes beginnen zelf met elkaar te communiceren zodat sensorinformatie door het netwerk wordt gestuurd. Hierdoor is het systeem snel in te zetten of uit te breiden.

 

Storm (sensor technology on radio modules) is een coöperatief project van DevLab (een samenwerkingsverband van 12 technologische MKB's), Vrije Universiteit Amsterdam, de TU's van Delft, Eindhoven en Twente, Roessingh, Philips, Embedded Systems Institute en Holst Centre. De test in de tomatenkas in De Lier werd uitgevoerd door ICT-onderzoeksinstituut Almende (lid van DevLab).

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »