Nieuwe Vlaamse supercomputer staat in Heverlee (video)

De KU Leuven zal de volgende vier jaar de grootste supercomputer in Vlaanderen hosten. Die behoort tot de tweehonderd snelste computers ter wereld en biedt tal van mogelijkheden voor onderzoek dat complex rekenwerk vereist.

Het afgelopen jaar werd met de steun van de Vlaamse overheid een nieuwe zogeheten ‘HPC Tier-1 infrastrucuur’ uitgebouwd in het datacenter in Heverlee. De supercomputer kreeg de naam Breniac, verwijzend naar ‘brain’ en ‘Eniac’, één van de eerste computers voor algemeen gebruik, die uitkwam in 1946.

Breniac behoort tot de 200 snelste computers ter wereld en heeft drie keer zoveel capaciteit als de huidige Vlaamse supercomputer, die aan de UGent staat. De nieuwe infrastructuur heeft een rekenkracht van meer dan 600 TFlop/s, wat overeenkomt met tweeduizend snelle PC’s. Bovendien is de supercomputer zeer energie-efficiënt: hij prijkt op plaats 72 in de Green 500 List.

Breniac is uitgerust met de nieuwste Intel-processoren. Ook het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit zijn afgestemd op de complexe problemen die de computer moet kunnen oplossen. Zo zal Breniac bijvoorbeeld zijn nut kunnen bewijzen bij onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen of bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De computer zal het ook mogelijk maken om nog nauwkeuriger klimaatmodellen te berekenen of om de omstandigheden op andere planeten in kaart te brengen. Ook voor fundamenteel onderzoek opent Breniac nieuwe horizonten.

De financiering voor het project – 5,5 miljoen euro – kwam van de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid, onder bevoegdheid van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters. De infrastrucuur wordt beheerd door het Vlaams Supercomputer Center (VSC), een samenwerking tussen het FWO en de vijf Vlaamse universitaire associaties.

Breniac werd officieel gepressenteerd in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters, rector Rik Torfs, algemeen beheerder Koenraad Debackere en Annemie Depuydt, ICTS-directeur van de KU Leuven en ICT Lady of the Year. Het event was meteen het startschot van een campagne die de mogelijkheden van de supercomputer meer bekendheid moet geven in Vlaanderen.