17 feb. 1999
1 minuut
Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente presenteert een machine die het mogelijk maakt glasvezels geautomatiseerd te verbinden aan de chip. Dit is een belangrijke stap richting massaproductie van fotonica-chips, iets waar UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.
Fotonica-chips zijn bezig aan een snelle opmars en gaan een sleutelrol spelen in toekomst snelle en energiezuinige communicatie. Zo kunnen chips die werken met licht worden ingezet in datacenters en voor de nieuwe mobiele standaard 5G, maar ook in medische toepassingen. Tot nu toe is het echter niet mogelijk fotonica-chips in grote oplages te fabriceren.
Zestien haardunne glasvezels op de juiste plek plaatsen
De machine die het Fraunhofer Project Center presenteert is ontwikkeld voor PHIX en kan een verbinding leggen tussen de chip en de ‘buitenwereld’. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zestien haardunne glasvezels, wat ook wel een ‘fiber-array’ wordt genoemd. Deze glasvezels moeten één voor één op de juiste plek worden geplaatst. Dit werd voorheen handmatig gedaan, wat een is arbeidsintensief en daarom kostbaar proces is. Dit staat een grootschalige introductie van fotonica-chips in de weg staat.
De nieuwe machine van PHIX Photonics Assembly maakt het mogelijk dit proces te automatiseren, waardoor het proces minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper wordt. De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (IPT) in Aken ontwikkeld assemblage platform. Dit platform wordt door het Fraunhofer Project Center, wat een samenwerking is tussen de UT, het Fraunhofer IPT en Saxion op het gebied van advanced manufacturing, doorontwikkeld voor toepassingen in fotonica. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met PHIX Photonics Assembly.
‘Marktvraag gaat exponentieel toenemen’
Albert Hasper, directeur van PHIX: “De marktvraag naar apparatuur op basis van fotonica-technologie gaat exponentieel toenemen. We staan nog maar aan het begin. Deze nieuwe machine gaat helpen om chips breder in te zetten voor het detecteren, genereren, verzenden, meten en beheren van licht.”