Nieuwe koeltechnologie maakt nog dunnere tablets en laptops mogelijk (video)

Afgeleid van de technologie die onderzoekers oorspronkelijk ontwikkelden voor commerciële jetmotoren, heeft GE nu een technologische doorbraak geïntroduceerd op het gebied van koeling van consumentenelektronica. De nieuwe koelmethode kan worden toegepast in de volgende generatie dunnere, stillere en krachtiger tablets, laptops en andere elektronicaproducten.

DCJ’s (dual piezoelectric cooling jets), gedragen zich als micro-fluïdische balgjes die snelle luchtstromen (jets) produceren om elektronicacomponenten te koelen. Door de turbulentie van de lucht is de warmteoverdracht tien maal hoger dan die van natuurlijke convectie.

Vliegtuigen

"DCJ is ontwikkeld als een innovatieve methode om drukverliezen en belastingskarakteristieken in vliegtuigen en bij energieopwekking in wind- en gasturbines drastisch te reduceren", zegt Peter de Bock, ‘Electronics Cooling’ onderzoekers bij GE Global Research. "De afgelopen 18 maanden hebben we veel uitdagingen aangepakt om deze technologie toe te passen in akoestiek, trillingen en vermogensopname. De DCJ kan nu worden beschouwd als een optimale koeling voor ultradunne consumentenelektronicaproducten."

Dun, zuinig en betrouwbaar

Vergeleken met de conventionele koelsystemen die nu in elektronische toestellen worden gebruikt, maakt DJC-technologie koelsystemen mogelijk van slechts 4 mm dik – een reductie van ongeveer 50%. De DCJ is heel zuinig met energie, hij gebruikt de helft minder dan een vergelijkbare ventilator. En de simpele constructie geeft een hogere betrouwbaarheid en dus een enorme besparing in reparatiekosten.

"Consumenten rekenen in de toekomst op nog dunnere, die meer zullen presteren. Roadmaps geven aan dat die producten minder dan 6 mm duk zullen worden", stelt Chris Giovanniello, VP microelectronics & thermal business development bij GE Licensing. "Onze DCJ technologie maakt niet alleen ruimte vrij voor systeemontwerpers, maar verbruikt aanzienlijk minder vermogen waardoor batterijen langer kunnen worden gebruikt. Het beste nieuws is dat de DCJ zo stil is dat de gebruiker niet eens merkt dat hij werkt. Temperatuurbeheersing is een groot probleem aan het worden voor veel bedrijven die proberen om elektronica te miniaturiseren en daarom zijn er veel gegadigden om de DCJ-technologie te evalueren – in uiteenlopende markten, van consumentenelektronica tot automotive, telecom en de industriële sector."

GE heeft de DCJ-technologie in licentie gegeven aan Fujikura Ltd, een japans bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van thermal management .