Nieuwe inzichten in nano-elektronica door kleinste elektronicacircuit ter wereld?

Een groep onderzoekers onder leiding van Guillaume Gervais van de Canadese McGill University en Mike Lilly van Sandia National Laboratories, heeft een van ‘s werelds kleinste elektronische circuits gebouwd. Hij bestaat uit twee draden die slechts 150 atomen, ofwel 15 nanometer van elkaar af liggen

Dit miniatuurwerk zou van significante betekenis kunnen zijn voor de snelheid en dissipatie van te steeds kleiner wordende geïntegreerde schakelingen. Het is voor het eerst dat iemand heeft onderzocht wat de interactie is tussen de bedrading in een elektronisch circuit als het zo dicht op elkaar is gepakt. Tot hun verrassing ontdekten de onderzoekers dat het effect van de ene draad op de andere zowel positief als negatief kan zijn. Dat betekent dat een stroom in de ene draad een stroom kan produceren in de andere, ofwel in dezelfde ofwel in tegengestelde richting. Deze ontdekking, gebaseerd op de beginselen van de kwantumfysica, vraagt om een herbezinning op ons begrip van zelfs de simpelste elektronische schakelingen op nanoschaal. Verder zou het kunnen bijdragen aan het oplossen van een van de grootste uitdagingen in toekomstig computerontwerp. Dat is het beheersen van de steeds toenemende hitte die wordt geproduceerd in IC’s.

De bekende theoreticus Markus Büttiker speculeert dat het misschien mogelijk is om de energie die in een draad als warmte verloren gaat ,  te benutten door andere dichtbijgelegen draden te gebruiken. Büttiker gelooft dat de ontdekking van McGill University een belangrijk impact zal hebben op de toekomst van fundamenteel en toegepast onderzoek in nanoelektronica.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Nanotechnology.