Navigatiesatellieten Galileo 7 en 8 met Nederlandse zonnepanelen klaar voor vertrek

Vanavond, vrijdag 27 maart om 22:46 uur Nederlandse tijd, worden de zevende en achtste satelliet voor het Europese navigatiesysteem Galileo gelanceerd. Het satellietduo, dat met een Soyuz raket vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana vertrekt, is voorzien van zonnepanelen van Airbus Defence and Space Netherlands. Het in Leiden gevestigde ruimtevaartbedrijf is verantwoordelijk voor de bouw van alle zonnepanelen van in totaal dertig satellieten van de Galileo constellatie.

Een kleine 3,5 minuut na lancering wordt de fairing (neuskap) van de Soyuz afgeworpen. Zo’n drie uur en vijfenveertig minuten later bewegen de satellieten zich naar de geplande baan in orbit. Daarna ontvouwen de zonnepanelen zich met behulp van het ‘hold-down and release’ mechanisme, een in Nederland ontwikkelde technologie. De zonnepanelen zitten tijdens de lancering met een aramide kabel strak tegen de satelliet gespannen en worden in de ruimte door het systeem uitgevouwen. Een thermisch mes vermindert geleidelijk de spanning in de kabel, zodat het uitvouwen van de wings vloeiend verloopt. 2500 gallium-arsenide zonnecellen, verdeeld over twee vleugels, voorzien de satellieten van energie.

Grote rol voor Nederlandse MKB

Airbus Defence and Space Netherlands werkt voor de productie van de Galileo zonnepanelen nauw samen met het Nederlandse MKB; bijna de helft van de projectomzet gaat naar partners. Zo levert Airborne Composites de composiet panelen, zorgen PM Aerotec en Brandt FMI voor de onderdelen van de mechanismes, Futura voor de carbon extensie-arm, Leuveco voor de flexprints, levert Microtechniek de precisie verspaning van de panelen en Neways de onderdelen van het ‘hold down and release’ systeem.

Navigatiesysteem Galileo

Het Galileo-navigatiesysteem wordt aanbesteed door ESA, in opdracht van de Europese Commissie. Het rust Europa uit met een civiel navigatiesysteem, dat onafhankelijk is van de Amerikaanse GPS en de Russische Glonass satellieten. Dankzij Galileo’s optimale dekking en een exactere tijdsbepaling met behulp van de nieuwste generatie atoomklokken levert de satellietconstellatie een zeer nauwkeurige positiebepaling, waar ook ter wereld.

Over Airbus Defence and Space Netherlands

Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met ruim 38 000 medewerkers en een omzet van zo’n 13 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten en systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals.

www.airbusds.nl