Muziek beluisteren tijdens loopwedstrijden: doen of niet?

Het gebruik van mobiele muziekspelers tijdens loopwedstrijden wordt vaak ter discussie gesteld en soms zelfs verboden. Kan muziek het loopgedrag ‘boosten’?

In mei 2016 werden 48 hardlopers gediskwalificeerd nadat ze muziek beluisterden tijdens hun deelname aan een 10 km hardloopwedstrijd in Hull, Engeland. Ook in the Verenigde Staten verbood men een tijd lang het gebruik van mobiele muziekspelers. Momenteel geldt het verbod alleen nog in professionele competities waarbij er prijzengeld of medailles aan te pas komen. Maar houden dergelijke reglementen wel steek?

Het effect van muzikale parameters

Onderzoek aan de UGent toonde al aan dat onhoorbare acceleraties in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de loper kunnen opdrijven. Ook andere universiteiten die de invloed van muzikaal tempo op sporten van cyclische aard bestudeerden, gaven aan dat snellere muziek het tempo van onder meer roeiers en fietsers kan opdrijven.

Naast tempo kunnen ook andere muzikale parameters ons loopgedrag beïnvloeden. Zo ontdekte men aan de UGent dat de energie van de muziek, maar ook specifieke karakteristieken gerelateerd aan de toonhoogte, loop-en wandelgedrag kunnen stimuleren.

Intensiteit van de inspanning

De intensiteit van de inspanning is echter wel van groot belang, aangezien het effect van de muziek doorgaans afneemt bij een toenemende intensiteit van de geleverde prestatie. Wanneer de fysieke inspanning toeneemt en de fysiologische prikkels bijgevolg te groot worden, verschuift de aandacht van de sporter waardoor muziek steeds minder effect heeft. Aangezien het gros van het onderzoek van muziek op sportprestaties recreatieve sporters testte, is dus nog steeds de vraag of muziek er op een topniveau ook nog in slaagt om nog steeds enig effect op de prestatie uit te oefenen.

Dus…

Het staat dus vast dat muziek loopprestaties (en tevens bij andere cyclische sporten) kan stimuleren. De vraag is of dat echter wel nog steeds het geval is op het hoogste niveau. Verder onderzoek tracht hier uitsluitsel over te geven, maar ondertussen is het verbod op muziekspelers tijdens competities waarbij prijzengeld in de macht te slepen valt dus zeker niet volledig uit de lucht gegrepen.