MMC en TU/e vieren samenwerking in medische innovatie

Om stil te staan bij een succesvolle samenwerking tussen Máxima Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven werd vorige week het symposium ‘The Soft Machine; the future of high tech in health care’ gehouden. Vijf jaar geleden gingen zij een 10-jarig samenwerkingsverband aan om vooruitgang te boeken rondom onderzoek en innovatie in de medische wetenschap. Ook commerciële partner Philips participeerde in het initiatief.

Thema van de avond: innoveren doe je in netwerkverband. Zo kondigden Philips en de TU/e onlangs een grootschalig strategisch samenwerkingsverband aan, gericht op de versnelde ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap (‘data science’). Philips en TU/e werken daarin onder andere nauw samen met MMC.

Tijdens het symposium werd teruggekeken op gezamenlijke innovatieprojecten. Zo presenteerden Peter de With (TU/e) en Hareld Kemps (MMC) de resultaten die zij boekten op het gebied van hartrevalidatie. En dan vooral de revalidatietrajecten die patiënten in de toekomst thuis kunnen voltooien. Natal van Riel (TU/e) vertelde over het samenwerkingsproject van MMC en TU/e waarin zij de ‘diabetes game’ ontwikkelen. Met deze app kunnen patiënten leren hoe het glucosegehalte in hun bloed reageert op alle dagelijkse invloeden zoals voeding, beweging, emotie en medicatiegebruik.

     

Innoveren is als kietelen

Het tweede deel van het symposium richtte zich op innovaties in ‘de zorg van overmorgen’. Aanvoerder van deze groep was ‘keynote speaker’ en visionair Daan Roosegaarde. "Heb je je wel eens afgevraagd waarom je jezelf niet kunt kietelen? Je hebt andere mensen nodig om gekieteld te worden. Zo werkt dat ook met innovatie. Ik geloof heel erg sterk in samenwerkingsverbanden die kruisbestuivingen tussen verschillende industrieën en organisaties opleveren. Ga een verbinding aan met andere organisaties en vind mensen die hierin willen investeren."

Ook vertelde Roosegaarde over een opplakbare tatoeage die verschillende parameters meet. Zo zou deze tattoo kunnen meten hoeveel vitaminen jouw lichaam die week nodig heeft, zodat je hier je maaltijden op kan aanpassen. Tot slot gaf hij aan dat hij veel waarde hecht aan avonden als deze. "Samen staan we stil bij waar we naartoe willen en bepalen daarna wat we nodig hebben om daar te komen."

Jan Mengelers, bestuursvoorzitter van de TU/e: "Health is, naast Smart Mobility en Energy, een belangrijk speerpunt van de TU/e als het gaat om onderwijs en onderzoek, door het grote maatschappelijke belang. Op het gebied van Health worden alle projecten in samenwerking met anderen gedaan. De innovaties die gespresenteerd worden op dit symposium zijn daar een mooi voorbeeld van."

Jan Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter van MMC: "Ik ben ontzettend trots op de resultaten die hier vanavond zijn gepresenteerd. Ik geloof sterk in technologie en ik geloof even sterk in de mens. En toevallig weet MMC veel over de mens en het menselijk lichaam. Een gouden combinatie."