Miljardenstrop dreigt voor Nederlandse industrie

Nederlandse industriële bedrijven zijn te weinig voorbereid op de CO2 emissiemaatregel die vanaf 2013 geldt. De afspraak is door de EU gemaakt maar nog nauwelijks bekend onder de Nederlandse industrie. Een slechte voorbereiding kan de industrie miljarden kosten. Dit stelt Guus Hollander, manager Finance bij Aluchemie.

Volgens Hollander zijn weinig Nederlandse bedrijven op de hoogte van de naderende maatregel. In de periode tot 2013 geldt nu dat elk bedrijf jaarlijks een gelijke hoeveelheid gratis rechten krijgt. Het aantal gratis rechten is gebaseerd op hun uitstoot in het verleden. Vanaf 2013 verandert het systeem. De overheid geeft vanaf 2013 minder gratis rechten weg, waardoor bedrijven steeds meer rechten via de veiling moeten kopen. CO2 uitstoten wordt daardoor duurder.

Jaar van de waarheid

In Nederland gaat het om ongeveer 400 bedrijven. Voor bedrijven zoals olieraffinaderijen, cokesfabrieken en bedrijven die ferromaterialen produceren, is 2013 het jaar van de waarheid. Als een bedrijf méér CO2 dreigt uit te stoten dan de hoeveelheid rechten die het al heeft, dan kan het ervoor kiezen om minder gassen uit te stoten door het productieproces aan te passen. Lukt dat niet, dan kan het bedrijf ervoor kiezen om emissierechten bij te kopen.

Volgens Guus Hollander is het vijf voor twaalf. "Bedrijven hebben nog maar anderhalf jaar de tijd om hun productieproces aan te passen om de CO2 uitstoot te verminderen en aan de nieuwe maatregel te voldoen. Zo niet, dan moeten ze extra geld uitgeven om CO2-emissierechten te kopen." Ook de voorlichting vanuit de overheid schiet tekort. In de media is er nauwelijks aandacht voor. Hollander: "De overheid moet een steekproef doen onder bedrijven: wie is er voorbereid op de regeling en wie niet? Als dit te weinig bedrijven zijn, dan moet zij een grootschalige voorlichtingscampagne starten."

Naar China 

Gebeurt er niets, dan kan dit het bedrijfsleven miljarden kosten. Voor veel bedrijven zal het reden zijn om de productie naar China te verplaatsen, waar minder scherpe milieuregels zijn. Volgens Hollander biedt de Europese maatregel bedrijven wel de kans om te innoveren en creatieve oplossingen te bedenken tegen CO2 uitstoot. Samenwerking en kennis delen met andere bedrijven is noodzakelijk, evenals het creëren van intern draagvlak om innovaties door te voeren. Guus Hollander is in ieder geval graag bereid om zijn visie toe te lichten en zowel bedrijfsleven als overheid handreikingen te doen voor een succesvolle implementatie.