Grote magnetroninstallaties voor de productie van onderdelen uit met koolstofvezel versterkte kunststof behoren tot de kern van het Technikum van het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung (IAP) in Wildau, zuidoostelijk van Berlijn. Vooral een doorlopende magnetron biedt perspectieven.
Met koolstofvezel versterkte kunststoffen (CFK) worden door hun lage massa steeds belangrijker voor de lucht- en ruimtevaart. In de Airbus A350 vervangen ze al een voor een belangrijk deel het klassieke materiaal voor vliegtuigen, aluminium.
Tot nu toe is dit metaal nog duidelijk goedkoper en zijn de productiemethoden voor onderdelen bekend. Om CFk in de toekomst nog vaker als materiaal voor licht construeren te kunnen gebruiken, moet de productie van de onderdelen nog efficiënter en goedkoper worden.
Doorlopende magnetron
Fraunhofer-IAP richt zich op de uithardingsmethode. Tot nu toe werden de materialen voor licht construeren in ovens uitgehard, te vergelijken met het bakken thuis. De onderdelen worden net als een koek van buiten naar binnen gebakken respectievelijk uitgehard. Daarbij kunnen echter allerlei scheuren in het materiaal ontstaan, die het onderdeel onbruikbaar maken.
In het onderzoekscentrum PYCO wordt de materiaal besparende magnetrontechnologie gebruikt. Microgolven verhitten alleen het onderdeel en niet de omgeving, en dat bespaart energiekosten. Bovendien gebeurt het opwarmen niet alleen aan het oppervlak, maar door het gehele volume van het onderdeel heen.
De onderzoekers gebruiken een magnetronoven waarin onderdelen tot een meter breede en hoogte passen en een doorlopende magnetron voor bandvormige materialen.
Twee frequenties
Voor bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld drogingsprocessen, is de magnetrontechnologie al in de industrie doorgedrongen. Maar meestal gaat het dan om op maat gemaakte installaties, die zijn afgestemd op één afzonderlijk proces. De wetenschappers ontwikkelen materialen en uithardingsprocessen die zijn afgestemd op de respectievelijke toepassing.
Terwijl conventionele magnetrons slechts bij één frequentie werken, beschikt de doorlopende magnetron in Wilau over twee frequenties. Deze kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden gebruikt en maken daardoor variatie in de indringdiepte mogelijk.
Een ander voordeel van de doorlopende magnetron is, dat deze achter een modulair opgebouwde horizontale impregneerinstallatie kan worden geplaatst. Deze variatiemogelijkheid is interessant voor industriële partners die aan het instituut tests laten uitvoeren. Behalve diverse innovatieve ondernemingen in de lucht- en ruimtevaartsector bevindt zich ook de Technische Hochschule Wildau zich in de directe omgeving.