Leerlingen meten stroming Delftse grachten met badeendjes en dobbers

Leerlingen van groep 8 van de Openbare Montessorischool Jan Vermeer gaan Delft helpen met het in kaart brengen van de manier waarop water door de grachten stroomt. Op maandagochtend 21 mei houden ze als warming-up een badeendjesrace, en vervolgens helpen ze met het volgen van 1.100 dobbers – uitgerust met speciale tags – in de Delftse grachten om te zien waar deze precies heen gaan wanneer stuwen omhoog gekanteld worden.

Het meetexperiment is onderdeel van het project ‘Slim meten en monitoren’ van advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos, Munisense, de Gemeente Delft, het Hoogheemraadschap van Delfland en de TU Delft.

Badeendjes en dobbers

We weten niet precies hoe het water door de Delftse grachten stroomt. Dat is wel belangrijk om te weten. In de grachten zit namelijk een aantal stuwen om wateroverlast te voorkomen, en grachten moeten worden doorgespoeld als de waterkwaliteit omlaag gaat. Om meer inzicht te krijgen in waar het water heen stroomt, wordt vanuit het ‘Slim meten en monitoren’-project deze badeendjesrace+ georganiseerd. In een serie van in totaal drie experimenten worden dobbers met zogenaamde rfid-tags op verschillende plekken in Delft in de grachten gezet. Via speciale meetapparatuur langs de kant wordt bijgehouden waar ze zich vervolgens heen verplaatsen. De leerlingen staan op strategische plaatsen langs de waterkant om de voortgang van de dobbers in de gaten te houden. Met de badeendjesrace vooraf komen ze alvast in de stemming. Ter voorbereiding is op maandag 14 mei in de klas een les gegeven om uit te leggen hoe we onze voeten drooghouden in Delft. Bekijk ook de bijbehorende presentatie (Prezi)

Slim meten en monitoren

Het project ‘Slim meten en monitoren’ moet inzicht gaan geven in wat er precies gebeurt in Delft met het oppervlaktewater, grondwater en riolering tijdens hevige regenbuien. Een netwerk van sensoren levert gegevens van waterstanden en -volumes in de grond, grachten en riolen. Deze metingen worden vervolgens gecombineerd met computermodellen om het hele systeem beter in kaart te krijgen.

Programma 21 mei

08.30-09.00 Ontvangst hoek Het Doelenplein/Verwersdijk, Delft (ter hoogte van Hotel De Plataan)
09.00-09.15 Korte introductie door Pieter Guldemond, wethouder gemeente Delft en hoogheemraad Arie van den Berg van Hoogheemraadschap van Delfland
09.15 – 09.30 Badeendjesrace
09.30 – 10.00 Voorbereiden Experiment 1
10:00 – 11:00 Experiment 1

Lustrum TU Delft

Dit project maakt ook deel uit van de activiteiten georganiseerd in het kader van het 170-jarig bestaan van de TU Delft. Thema van dit 34e lustrum is ‘Water’. Zie http://www.lustrum.tudelft.nl/ voor meer informatie.