Kwantum-testbed in de maak

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks hebben een kwantum-testbed gelanceerd om meerdere datacenters in Nederland met elkaar te verbinden. Naast andere vormen van toegepaste kwantumcryptografie biedt dit testbed een omgeving waarin deelnemende partners beveiligde communicatie onderzoeken op basis van de fundamentele wetten van de kwantumfysica. Het testbed staat open voor nieuwe partners om zich aan te sluiten en samen de mogelijkheden van de kwantumtechnologie te verkennen.

Met de komst van kwantumcomputers neemt de bezorgdheid toe over de potentiële dreiging voor gegevens die met conventionele cryptografische methoden zijn beveiligd. Kwantum-sleuteldistributie (Quantum Key Distribution, QKD) is een technologie waarbij een encryptiesleutel wordt uitgegeven door gebruik te maken van kwantumeffecten op zo’n manier dat de gegevens beter beveiligd zijn tegen afluisteraanvallen. QKD helpt gegevens te beschermen tegen aanvallen door kwantumcomputers en gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen bij de beveiliging van netwerken die waardevolle gegevens bevatten, zoals kritieke infrastructuur, overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

QuTech ontwikkelde de MDI-QKD-technologie waarop het testbed is gebaseerd. MDI-QKD (measurement device-independent quantum key distribution), een technologie voor meetapparaat-onafhankelijke kwantum-sleuteldistributie, biedt een scala aan voordelen op het gebied van beveiliging en kostenefficiëntie voor het uitbouwen van grotere netwerken, in vergelijking met bestaande point-to-point QKD.

Samen met Eurofiber, leverancier van open digitale infrastructuur, en Juniper Networks, leverancier van AI-netwerken, cloud en verbonden beveiligingsoplossingen gaat QuTech een proof-of-concept MDI-QKD-systeem integreren in een commercieel glasvezelnetwerk. Het systeem zal op meerdere Eurofiber-locaties worden ingezet. Met deze samenwerking kunnen QuTech, Eurofiber en andere partners gebruikmaken van routerings-, switching- en beveiligingsoplossingen van Juniper Networks om nieuwe oplossingen te testen.

Onderzoek naar de uitdagingen die zich voordoen tijdens installatie en gebruik moet ook helpen bij de ontwikkeling van een MDI-QKD-systeem van de volgende generatie. Door samen te werken met bestaande en nieuwe partners en potentiële klanten, kunnen nieuwe use-cases worden geïdentificeerd en de integratie-uitdagingen van de proof-of-concept-experimenten worden onderzocht.