Koert van Mensvoort schrijft brief aan de mensheid

De Nederlandse filosoof Koert van Mensvoort – oprichter van Next Nature Network en Fellow ‘Next Nature’ aan de TU in Eindhoven – heeft ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Aarde een ‘Brief aan de mensheid’ geschreven. Hierin roept hij de mens op om geen slaaf en slachtoffer van zijn eigen technologie te worden, maar om technologie in te zetten om onze menselijkheid te vergroten.

De brief is gericht aan alle 7 miljard mensen op aarde. Hij wordt in 25 talen over de wereld verspreid en wordt gedeeld door internationale ambassadeurs als astronaut André Kuijpers, filosoof Bas Haring, ontwerper Daan Roosegaarde, National Geographic presentator Jason Silva en professor experimentele architectuur Rachel Armstrong. De brief is te lezen op http://lettertohumanity.org/nederlands/.

 

‘I agree with Koert van Mensvoort’s letter to humanity.
We are at our childhood’s end. The only way to grow up is to embrace our inner technology. Let’s use technology to make us better humans!’

– Kevin Kelly, Wired magazine

 

‘Koert van Mensvoort’s letter expresses the potential power of this new era of human valued technological progress.’
– Maarten Steinbuch, Professor University of Technology Eindhoven

In de brief beschrijft Van Mensvoort hoe de mens een nieuwe evolutionaire fase is ingegaan en naast de biosfeer ook een zogeheten technosfeer heeft gecreëerd. De impact daarvan is volgens hem vergelijkbaar met het ontstaan van dieren 500 miljoen jaar geleden. "Uw aanwezigheid transformeert het aangezicht van de aarde zo ingrijpend dat dit over miljoenen jaren nog zichtbaar zal zijn," schrijft hij.

Kruispunt

Volgens hem staat de mens op een kruispunt en kan zijn relatie met technologie zich ontwikkelen tot droom of nachtmerrie. In de nachtmerrie parasiteert technologie op de mens en eindigen we als de eerste diersoort die haar eigen ondergang organiseert. In de droom neemt humane technologie menselijke behoeftes als uitgangspunt en wordt het juist ingezet voor een natuurlijkere wereld. Dat pad is niet alleen bevredigend voor de mensheid, maar voor alle andere soorten en de hele planeet. Hij noemt zijn oproep dan ook een ‘liefdesbrief aan de mensheid’.

 

‘Koert van Mensvoort’s lyrical letter to humanity is a meditative commentary on the bifurcation that we’re currently facing. What happens next – lies in the power of our imaginations to dream of new futures and realise them by inventing technologies that "increase" our humanity.’ ­­- Rachel Armstrong,
Professor of Experimental Architecture at Newcastle University.

  

Next Nature Network

Next Nature Network (NNN) is een 21e-eeuwse natuurorganisatie die de ambitie heeft om vooruit te gaan mét de natuur, en niet zozeer terug naar de natuur. Naast de Brief aan de Mensheid organiseert Next Nature Network nog veel meer prikkelende projecten, zoals een ECO-munt die positieve duurzame acties beloont, een fictief sneakerbedrijf dat een discussie over biotechnologie losmaakt, een VR-installatie over de toekomst van onze leefomgeving en een onderzoek naar de impact van kweekvlees.