Studententeam Emergence duidt technologie met kunst  

Het nieuwe studententeam Emergence Delft gaat interactieve kunstinstallaties gebruiken om duiding en uitleg te geven over de impact van nieuwe, opkomende technologie.

Het team bestaat uit 24 studenten van de TU Delft en 12 van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en is gevestigd in de TU Delft Dream Hall.

Nadenken over technologische ontwikkelingen

Emergence wil mensen aan het denken zetten over ‘alles dat steeds digitaler wordt om ons heen’. ‘Steeds vaker spelen complexe technologieën een rol in ons dagelijks leven. Denk aan de algoritmes van Spotify die jouw favoriete nummers in een afspeellijst zetten of aan het toenemende gebruik van ChatGPT en andere kunstmatige intelligenties. Emergence Delft wil door middel van interactieve kunstinstallaties mensen  inzicht en duidelijkheid bieden over de impact van deze technologieën’, aldus het team in een persbericht.

Een jaar geleden concludeerden Angela Hanna (23) en Lars Geluk (23) dat er weinig aandacht werd besteed aan deze digitalisering om ons heen. Hanna (TU/D), die eerder kunstinstallaties maakte, en Geluk (KABK) zagen een mogelijkheid deze reflectie te combineren met kunst. Geluk: “De kunst is de spiegel van de maatschappij, dus dat is die ook voor de technologische ontwikkelingen”. Samen met Suus Bout (24) en Nora Overhuijs (23) besloten ze een Dream Team op te zetten.

Het team combineert de krachten van ingenieurs, designers en kunstenaars. Samen ontwikkelen ze nieuwe artistieke instrumenten waarmee ze kunstinstallaties maken om het brede publiek bewuster te maken over de impact van technologische innovaties.

De eerste twee kunstinstallaties

Dit jaar is Emergence Delft bezig met het ontwikkelen van twee kunstinstallaties, die ze in februari 2024 exposeren op ArtTech Festival Highlight Delft. Een van de installaties focust zich op het ervaarbaar maken van het locked-in syndroom, een syndroom waarbij iemand volledig bij bewustzijn is maar zijn lichaam niet kan bewegen. De andere installatie zal aandacht vestigen op de aanwezigheid van kunstmatig intelligente bots die maatschappelijke discussie beïnvloeden. Ook streven ze ernaar met deze kunstinstallaties ‘s werelds grootste mediakunst wedstrijd ‘Prix Ars Electronica’ in Linz, Oostenrijk, te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *