Kinder Science Café Zabuki van start in Enschede

Enschede heeft sinds woensdag 12 september een Kinder Science en Techniek Café: Zabuki Enschede. Nieuwsgierige kinderen van 7 tot en met 12 jaar kunnen bij Zabuki op een leuke manier in contact komen met de verrassende wereld van wetenschap en techniek.

Elke tweede woensdag van de maand is het Zabuki-middag in Polaroid Performance Factory aan de Hoge Bothofstraat 45 in Enschede. Zabuki Kinder Science en Techniek Café wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en Saxion Enschede

Zabuki Kinder Science en Techniek Café wordt georganiseerd door het wetenschapsknooppunt Twente Academy Young van de Universiteit Twente. Het grote voorbeeld is het zeer succesvolle Zabuki in Deventer. Zabuki biedt kinderen in de basisschoolleeftijd de gelegenheid om op een speelse manier in aanraking te komen met wetenschap en techniek. Zij krijgen eerst een lezing door een echte professor van de Universiteit Twente en gaan daarna zelf aan de slag met proefjes die verband houden met het onderwerp van de lezing. De deelnemers maken zo een spannende ontdekkingstocht, door te proeven, te ruiken, te horen, te zien en te voelen.

Zabuki in Enschede startte met een lezing door prof. dr. Theo van der Meer over allerlei dingen die samenhangen met energie. Hij liet bijvoorbeeld zien dat je de hoeveelheid energie uit kan drukken in broodjes pindakaas. De deelnemers gingen daarna lekker aan de slag: groepjes rouleerden langs proefjes, experimenten en andere spannende activiteiten. Ze werden daarbij geïnspireerd en begeleid door studenten en wetenschappers van de universiteit.

Wetenschapsknooppunt Twente

Het wetenschapsknooppunt Twente heeft als primair doel bij leerlingen van de basisschool en onderbouw van het Voortgezet Onderwijs een onderzoekende houding te stimuleren. Het knooppunt richt zich niet alleen op kinderen, maar ook op ouders, begeleiders en docenten – bijvoorbeeld door professionalisering van leerkrachten.