Jonathan Citrin benoemd als laatste Yes!-fellow

Stichting FOM heeft de laatste Young Energy Scientist (Yes!)-fellowship toegekend aan voormalig FOM-oio dr. Jonathan Citrin. De jonge onderzoeker zal met de beurs de komende vier jaar het effect van wolfraam op het plasma in fusiereactoren onderzoeken.

FOM biedt jonge onderzoekers met de Yes!-fellowships de kans om zich aan een buitenlands topinstituut te ontwikkelen op het gebied van funderend energieonderzoek. Citrin gaat voor zijn onderzoek naar het CEA Research Institute on Magnetic Fusion (IRFM) in Frankrijk, vlakbij het internationale kernfusieproject Iter.

Citrin voerde zijn promotieonderzoek ‘Turbulent Transport in Tokamak Advanced Scenarios’ uit aan het FOM-instituut Differ. Hij promoveerde in 2012 aan de Technische Universiteit Eindhoven met het predikaat cum laude. "Ik wil mijn wetenschappelijke kennis graag inzetten om een van de grootste, wereldwijde uitdagingen aan te pakken – het ontwikkelen van duurzame energiebronnen. De wetenschappelijke uitdagingen en de grote potentie van fusie-energie spreken mij enorm aan," aldus Citrin.  "Met mijn onderzoek ga ik kijken naar de processen die plaatsvinden in de reactor en die de temperatuur, de stroming en de dichtheid van het plasma beïnvloeden. Door hier goede modellen van te maken kunnen stabielere plasma’s en efficiëntere fusiereactoren worden ontwikkeld."

Stabiele plasma’s in tokamaks

Tokamaks, zoals het internationale experiment Iter, zijn het meest populaire type fusiereactoren. Wetenschappers proberen in deze reactoren het proces in het hart van de zon na te bootsen, om als duurzame energiebron op aarde te dienen. In een tokamak smelten waterstofisotopen samen tot helium in een heet, geladen gas (plasma) dat met magneetvelden van de wand wordt gehouden.

In het Yes!-project gaat Citrin het transport van zware ionen, zoals wolfraam, onderzoeken. "Wolfraam wordt voor de wand van de fusiereactor gebruikt omdat het goed tegen hoge temperaturen kan. Maar door erosie komt er ook wolfraam in het plasma terecht. De ophoping van wolfraam in het plasma kan fusie-efficiëntie verminderen; het plasma kan daardoor zelfs instorten," legt Citrin uit. "Ik wil de modellen voor het transport van wolfraam in het plasma verbeteren en valideren. Als we dit beter kunnen voorspellen en begrijpen, kunnen we gaan proberen om de hoeveelheid wolfraam in het plasma te controleren."

Origineel en vernieuwend

De beoordelingscommissie van de Yes!-fellowships prees de originaliteit en het vernieuwende karakter van het onderzoeksvoorstel van Citrin. Tijdens het fellowship wordt Citrin begeleid door prof.dr. Tony Donné van FOM-instituut Differ: "Jonathan gaat opwindend nieuw onderzoek opzetten van groot belang voor de fusiegemeenschap, met een grote kans op wetenschappelijke doorbraken. Zijn werk is daarnaast een brug tussen de twee fusie-onderzoeksthema’s binnen Differ en gaat helpen daar in de toekomst één programma van te smeden."

Yes!-fellowships

Citrin is de vijfde Yes!-fellow en tevens de laatste die uit het huidige Yes!-programma van FOM een beurs ontvangt. Eerder werden dr. Joep Pijpers, dr. Andrea Baldi, dr. Süleyman Er en dr. Richard Stevens Yes!-fellow. Het doel van de Yes!-fellowships is om het energieonderzoek in Nederland te stimuleren. In het programma keren onderzoekers na een verblijf van maximaal drie jaar in het buitenland met de opgedane kennis terug naar Nederland. Ze krijgen dan nog een jaar de tijd om hun nieuwe kennis te verankeren en een basis te leggen voor nieuwe onderzoeksrichtingen en een wetenschappelijke loopbaan in Nederland.