James Dyson zoekt uitvindingen (video)

De James Dyson Award is weer open voor inschrijvingen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder. De winnaar krijgt 33.500 euro prijzengeld om zijn idee verder te ontwikkelen.

De James Dyson Award geeft studenten en net afgestudeerden in engineering en design al 14 jaar een kans om hun probleemoplossende uitvindingen te tonen op een internationaal platform.

James Dyson: "Jonge ingenieurs en designers hebben perspectief en een tomeloze intelligentie die hen ongelooflijk bedreven maakt in het oplossen van problemen. Hun ideeën worden makkelijk genegeerd maar wanneer ze gekoesterd en gevierd worden, zijn ze revolutionair. Een product of technologie ontwikkelen is een lang en ontmoedigend proces en de James Dyson Award viert inventieve jonge mensen die het aandurven om aan dat proces te beginnen. De Award maakt winnaars van onze toekomstige uitvinders en begeleidt hen naar succes in de toekomst. Ik kijk er enorm naar uit om te zien wat voor verrassende ideeën de wedstrijd dit jaar brengt."

De beste uitvindingen bieden een intelligente oplossing voor een alledaags probleem. Vorige winnaars hebben problemen als overbevissing, duurzaamheid in de kleding industrie en voedsel verpilling aangepakt. De internationale prijs ging vorig jaar naar the sKan, een goedkoop opsporings toestel voor melanoom dat verkeerde diagnoses voorkomt. Het jaar daarvoor won de EcoHelmet, een volledig opvouwbare fietshelm van papier die ontworpen werd voor de vele deelfiets projecten. Aangezien de technologie niet stil staat en producten steeds complexer worden zien we bij de inzendingen een verschuiving naar het gebruik van machine learning, robotica en het combineren van software en hardware.

Het The sKan team: "De James Dyson Award winnen was een heel spannende en nederig makende ervaring. De media aandacht die we over heel de wereld kregen heeft vele deuren geopend voor ons, we hebben contacten gelegd met top experts en we blijven van hen leren zodat we the sKan verder kunnen ontwikkelen en zo de problemen in het hedendaags melanoom diagnose proces kunnen oplossen.

De promo: