Inschrijving Solar Challenge 2012 geopend

Met het openen van de inschrijving is de vierde editie van de Dong Energy Solar Challenge van start. Er wordt rekening gehouden met een zestigtal deelnemers, uit binnen- en buitenland. Door aangepaste technische regels verwacht de organisatie dat het niveau van alle deelnemers omhoog gaat in deze ‘World Cup for Solar Powered Boats’. De DSC 2012 vindt in Friesland plaats van 8 t/m 14 juli.

Deelname kan echter niet zomaar; alle teams moeten naar de race toe in negen stappen voldoen aan technische- en ontwerpeisen. Ook moet op de eerste dag van het evenement, tijdens de proloog in Leeuwarden, een gemiddelde minimumsnelheid behaald worden. Nieuw is de invoering van een vaartest. Schippers moeten hun stuurmanskunst bewijzen én de wendbaarheid van het ontwerp testen.

 

Zonnepanelen beschikbaar gesteld 

De zonnepanelen voor deze teams worden beschikbaar gesteld door sponsor The Sun Factory. Hierdoor kunnen ook minder draagkrachtige teams zoals met name scholen deelnemen. Dit jaar krijgen de deelnemers zonnepanelen die meer energie op kunnen nemen waardoor boten sneller kunnen gaan varen.

De deelnemers strijden in drie klasses, de standaardklasse voor één- en tweepersoonsboten en de Topklasse. In de Topklasse is het ontwerp en gebruik van zonnepanelen vrij. Wel wordt in 2012 een maximum gesteld van 1750 Wp aan het vermogen van de zonnepanelen. Een element waardoor meer competitie zal zijn, zo hoopt de organisatie. Op dit reglement  wil de Solar Challenge innovatie bij de ontwikkeling van elektrische boten stimuleren.

 

Elfstedentocht

De opzet van de Dong Energy Solar Challenge blijft grotendeels hetzelfde. Alle deelnemers volgen de route van de traditionele Elfstedentocht. De proloog op zondag 8 juli belooft een spectaculair evenement te worden in de Leeuwarder stadsgrachten.  

 

De Solar Challenge is in 2006 voor het eerst georganiseerd, een evenement dat nergens ter wereld plaatsvond. Vele jonge deelnemers hebben hun weg in de techniek gevonden door eigen bedrijven te starten. Eén van die bedrijven is bijvoorbeeld MG Electronics uit Leeuwarden, de winnaar van 2010 in de Topklasse. Het bedrijf is uitgegroeid tot een specialist op het gebied van duurzame accu’s.