Inktstralen blijven verbazen

Inktstraaltechnologie is een methode om op commando kleine druppeltjes te maken. Een alom bekend voorbeeld van een toepassing van deze technologie zijn de inkjet printers voor het printen van documenten en foto’s. Op 24 januari houdt prof.dr.ir. Frits Dijksman zijn intreerede aan de Universiteit Twente. In zijn rede gaat Dijksman in op andere toepassingen van inktstraaltechnologie. Dijksman is verbonden aan het onderzoeksinstituut MIRA van de UT.

Dijksman, voorheen senior director in het Healthcare-programma van Philips Research, gaat in zijn voordracht in op drie toepassingen van inktstraaltechnologie: microarray printen, naaldloos injecteren en microdoseren.

De toepassing van microarray printen gebruikt men bij bijvoorbeeld DNA-onderzoek en medische diagnostiek. Verschillende stofjes worden aangebracht op een plaatje, de microarray. Met die stofjes reageren de te bepalen stoffen uit een te onderzoeken bloedmonster wel of niet, waardoor je weet of iemand een bepaalde besmetting heeft opgelopen of gevoelig is voor een ziekte. Dijksman: "Het systeem moet natuurlijk waterdicht zijn. Daarvoor gebruiken we inktstraaltechnologie in combinatie met camera’s. Van iedere processtap kan vastgesteld worden dat de actie is uitgevoerd."

Naaldloos injecteren

Binnen de vakgroep ‘Physics of Fluids’ van de UT werkt een groep onderzoekers aan de toepassing van naaldloos injecteren van bijvoorbeeld vaccins. Het gaat hierbij om de bestudering van het gedrag van supersnelle jets. Deze supersnelle jets worden opgewekt in een met een waterige oplossing gevuld glasbuisje (50-200 micrometer diameter) door middel van een sterke laserpuls. Dijksman: "We hebben nog vele vragen bij het gebruik van deze techniek. Bijvoorbeeld: boven welke snelheid dringt de straal door de huid heen, welke hoeveelheden zijn medisch relevant en overleeft de therapeutische stof het mechanische geweld dat vrijkomt bij het genereren van deze supersnelle jets? Met verschillende UT-vakgroepen en andere universiteiten doen we onderzoek naar deze toepassing."

 Intellicap

Als voorbeeld van een microdoseersysteem bespreekt Dijksman de IntelliCap van de firma Medimetrics (een spinout van Philips Research). De IntelliCap is een elektronisch apparaatje dat eenvoudig in te slikken is en dat op een voorgeschreven plaats in het maag-darm-kanaal medicijn kan afgeven. Dijksman: "Momenteel werkt de UT met diverse partijen aan een STW voorstel om de functionaliteit van de IntelliCap uit te breiden zodanig dat naast medicijnafgifte ook biochemische analyses kunnen worden uitgevoerd."

Oratie

Op 24 januari 2013 om 16.00 uur spreekt prof. dr.ir. Frits Dijksman zijn (openbaar toegankelijke) intreerede uit in de Prof. ir. M.P. Breedveld-zaal van gebouw de Waaier op de campus van de Universiteit Twente.