Industriële kringloop in de Rotterdamse haven

Bedrijven in de procesindustrie zijn gewend hun gezuiverde, zoute afvalwater te lozen. Zonde, want er zitten vaak waardevolle mineralen in. Een demonstratieproject in de Rotterdamse haven moet laten zien hoe je de kringloop kunt sluiten. In de loop van dit jaar start de bouw van de proefinstallatie.

Chemische bedrijven hebben zout water nodig voor hun productie. Na gebruik zuiveren ze dit en komt het in het zoute oppervlaktewater terecht. Voor het milieu kan het geen kwaad. Maar hiermee kunnen waardevolle en zelfs kritieke grondstoffen verloren gaan, zoals magnesium.

Bovendien zouden andere bedrijven het gezuiverde water goed kunnen hergebruiken. Het Nederlandse bedrijf Sealeau diende een projectvoorstel in voor het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. Dit na advies en met ondersteuning van RVO.nl.

Nieuwe waardeketen

Inmiddels is TU Delft coördinator van het project onder de naam Zero Brine. Het startte in 2017 en duurt tot 2021. Hierin werken 22 Europese partners samen waaronder 7 Nederlandse. Ze laten in Rotterdam zien dat hergebruik van zout, industrieel water op grote schaal kan.

Doel is om magnesium, calcium, natriumchloride en schoon water terug te winnen. Dit gebeurt via bestaande technologieën. Belangrijk is ook dat er nieuwe waardeketen komt en business modellen ontstaan. Want de verhouding tussen afnemers en leveranciers van industrieel water verandert drastisch bij hergebruik.

Energie besparen

Zero Brine moet meerdere voordelen van hergebruikt water aantonen. De procesindustrie gaat niet alleen zorgvuldiger om met kritieke grondstoffen, er is ook energiewinst te behalen. Productie van nieuw zout, industrieel water wordt voorkomen en dat levert binnen het project jaarlijks ongeveer 300 MWh energiebesparing op. Daarnaast gebruikt Zero Brine voor het behandelingsproces restwarmte van naburige industriële bedrijven.