Imec schaalt productie van microchip voor synthetisch DNA op

Evonetix gaat een samenwerking aan met onderzoekshub imec. Evonetix ontwikkelt een desktoptoestel voor DNA-synthese op basis van een vernieuwende microchip. Samen gaan de partijen het productieproces van deze microchips opschalen om het DNA-synthesetoestel van Evonetix op commerciële schaal te kunnen produceren.

De kennis rond DNA en DNA-sequenties is in de afgelopen tien jaar explosief toegenomen. Zo is steeds duidelijker hoe relevant DNA kan zijn als basis voor nieuwe toepassingen, om inzicht te verkrijgen in metabolisme, nieuwe organismen en ziektes. Denk echter ook aan het verbeteren van industriële processen of het creëren van nieuwe processen. Om DNA breed te kunnen inzetten in deze verschillende domeinen is een snelle, betrouwbare en kostenefficiënte methode nodig om in grote volumes synthetisch DNA te produceren. 
Productiemethode 
Evonetix werkt aan zo’n productiemethode. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van een MEMS (micro-elektromechanische) siliciumchip die DNA synthetiseert op vele duizenden onafhankelijk gecontroleerde reactielocaties of ‘pixels’. En dat op een zeer parallelle manier. Na de synthese worden de DNA-strengen op de chip geassembleerd tot dubbelstrengig DNA, waarbij de fouten worden geïdentificeerd en verwijderd. 
  
Het bedrijf meldt dat de nauwkeurigheid, de productieschaal en de snelheid van het syntheseproces van haar microchip beter is dan bij conventionele benaderingen. Samen met imec gaat Evonetix het proces voor de productie van de MEMS-gebaseerde chips opschalen naar 200mm siliciumwafers, wat industriële productie mogelijk maakt. Imec gaat Evonetix ook ondersteunen bij de transfer van het productieproces naar een chipfabrikant voor de productie van chips in hoge volumes.
 
Commercialiseren 
"Met de steun van imec, wereldleider in microchiptechnologie, zullen we in staat zijn om ons zeer parallelle desktopplatform te commercialiseren", zegt Dr. Matthew Hayes, chief technology officer bij Evonetix. Peter Peumans, senior vice president life sciences bij imec voegt toe: "We hebben bij imec een zeer uitgebreide kennis van chipontwerp en chiptechnologie die we gebruiken om vooruitstrevende instrumenten voor de life sciences en farma R&D te ontwikkelen. Evonetix’ innovatieve aanpak, die fysica en biologie integreert, zal de productie van synthetisch DNA op een zeer parallelle manier mogelijk maken. We willen met onze expertise graag bijdragen tot hun succes.”