Imec en Holst Centre presenteren ecg-pleister

Imec en Holst Centre hebben een innovatie pleister ontwikkeld waarin een ultra-low power elektrocardiogramchip en een Bluetooth Low Energy radio zijn geïntegreerd. In deze unieke combinatie is low power elektronica gekoppeld aan standaard communicatie en dat opent perspectieven voor langdurige bewaking van gezondheid, welbevinden en voor andere medische toepassingen.

De pleister meet het ecg-signaal met maximaal drie elektroden en registreert ook de impedantie tussen de elektrode en de huid. Verder is een 3D-versnellingsopnemer geïntegreerd om de fysieke activiteit van de drager te monitoren en bewegingsartefacten uit te filteren. De geregistreerde data worden lokaal verwerkt en geanalyseerd en dan verzonden via Bluetooth LE. De BLE-verbinding biedt gestandaardiseerde plug-and-play communicatie  met bijvoorbeeld smartphones en tablets.

-De pleister functioneert met een minimaal energiebudget. Als het hartritme wordt berekend en verzonden consumeert het hele systeem slechts 280 µA bij 2,1V, en kan het een maand werken op een  200 mAh Li-Po batterij. Als bovendien informatie van de versnellingsopnemer wordt verzonden  (op 32Hz) blijft de vermogensopname minder dan 1 mA, zodat het systeem ongeveer een week autonoom kan werken.

Het hart van het systeem is een ecg system-on-chip (SoC), een mixed-signal Asic. Deze is speciaal ontworpen om ecg-monitoring te combineren met een krachtige processor en extreem laag vermogensverbruik.  Bovendien draaien op het SoC algoritmen voor de detectie van epileptische aanvallen of hartritmestoornissen en voor schatting van het energieverbruik.

In hun Human++ programma ontwikkelen  imec en Holst Centre intelligente ‘wearable’ sensorsystemen ten behoeve van een betere en efficiëntere gezondheidszorg. De gedemonstreerde pleister maakt daarvoor gebruik van de ePatch-technologie van het Deense bedrijf Delta