Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

De high-tech industrie levert producten waarvan de complexiteit voortdurend toeneemt. Deze complexiteit is zodanig dat inzicht, overzicht en tegelijkertijd greep houden op de details een grote uitdaging kan zijn. Hoe goed system engineers ook zijn, het menselijk brein kan deze complexiteit volgens de initiatiefnemers eigenlijk niet meer overzien.

Esi, onderdeel van TNO, werkt al jaren in open innovatie samen met partners uit de high-tech industrie en de academische wereld aan de ontwikkeling van methodieken om deze complexiteit te beheersen. Implementatie van deze geavanceerde methodieken heeft volgens de organisatie al geleid tot verbetering in de efficiency van engineering van 20% tot 80%.

‘We overbruggen hiermee de innovatiekloof’

Esi maakt gebruik van de kennis de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Radboud Universiteit en ontwikkelt deze verder tot toepassingen in de industrie, inclusief benodigde tools. Berry Vetjens, directeur markt bij TNO ICT: "De grote uitdaging in toegepast onderzoek is om de innovatiekloof van onderzoek naar industriële toepassing te overbruggen."

De ontwikkelde methodieken zijn bij partners uit de high-tech industrie doorontwikkeld en gevalideerd. Onder andere ASML, NXP, Océ, Philips, Thales, Thermo Fisher Scientific hebben in de ontwikkeling geïnvesteerd en zijn bereid de opgedane kennis te delen met de industrie. Frans Beenker, business directeur van Esi: "Esi richt zich op de ontwikkeling van nieuwe methodieken terwijl onze partners moeten kunnen vertrouwen op continuering van de ondersteuning. Daarom hebben wij partners gezocht die ons kunnen helpen met grootschalige toepassing van onze resultaten binnen de bedrijven. Deze hebben we gevonden bij Obeo voor het vermarkten van tools en Altran voor de toepassing en support bij bedrijven."

Early adopters kunnen profiteren

Etienne Juliot, Vide President Obeo: "Dit partnership is dé gelegenheid voor early adopters van Research & Open Source-projecten om te profiteren van professionele software voor de industrie."
Lars Seegers CEO Altran Nederland: "We zijn ervan overtuigd dat de automatisering van software engineering van groot belang is om de complexiteit beheersbaar te houden en tegelijkertijd de algehele snelheid en kwaliteit van het engineeringsproces te verbeteren."